ZODIJAK

Foto: PIXABAY

MIT O KINESKOM ZODIJAKU

Astrološki znaci su znaci koji u zapadnoj astrologiji pomažu tumačenju ljudske sudbine i karaktera ljudi u odnosu na položaj nebeskih tela kao što su Sunce, Mesec i ostale planete u astrološkim znacima i kućama, a tačan položaj planeta i kuća izračunava se pomoću vremena i mesta rođenja neke osobe.

A da li ste se ikada pitali šta je pozadina priče o kineskom zodijaku, ili kako ga oni zovu šengsjau? U kineskom zodijaku svaki čovek ima svoj šusjeng, odnosno životinju koja je dodeljena toj godini u kojoj je rođen. Među mnogim mitovima koji daju odgovor na to kako su ovi životinjski znakovi nastali, a potom i uređeni, najpoznatiji je mit o Velikoj trci. Priča kaže da je Ju Di, ili car od Žada, Vladar Nebesa, želeo da nađe način za merenje vremena. Iz tog razloga je odlučio da organizuje trku. Po mitu, prvih dvanaest životinja koje uspeju da preplivaju reku dobiće mesto u kalendaru zodijaka prema redosledu pristizanja na cilj.

 

KINESKI ZODIJAČKI ZNACI

Foto: PIXABAY

Prvi je pristigao pacov, koji je, iako nije znao dobro da pliva, uspeo da namoli dobroćudnog vola da ga preveze preko reke. Prestigao ga je i stigao prvi na cilj tako što je, kad su bili blizu obale, skočio sa vola i tako imao prednost. Vo je, logično, stigao drugi. Za volom je bio i moćni tigar kao treći. Zec, koji je bio mali da bi se borio sa strujom reke, je skakutanjem sa kamena i balvana stigao četvrti. Odmah za njim je stigao zmaj, koji je mogao da preleti reku i bez problema zauzme bolje mesto, ali se zaustavio ne bi li pomogao drugim životinjama koje je sreo usput. Konj je galopom kroz reku išao za zmajem. Međutim, nadomak same obale pojavila se zmija i uplašila konja tako da se digao na zadnje noge i propustio zmiju na šesto mesto. Car od Žada je nadgledao reku i nakon svih onih životinja, spazio je ovcu, majmuna i petla koji zajedno na splavu idu ka obali. Ove životinje su zajedničkim snagama stigle na obalu, a pošto su stigli u isto vreme, međusobno su se dogovorili da na osmom mestu bude ovca koja je među njima bila najharmoničnija. Nju su pratili majmun, pa za njim petao. Sledeći, jedanaesti po redu, je stigao pas. Iako je bio odličan plivač, on je kasno pristigao baš zato što je uživao u vodi. Poslednje mesto je pripalo svinji koja je ogladnela, pa se zadržala ne bi li jela, a posle jela je bilo logično da će odspavati i odmoriti. Iz tog razloga je zauzela dvanaesto mesto.

Dakle, tako je svaka godina povezana sa jednom od ovih životinja po pomenutom redosledu, u ciklusu koji se obnavlja svakih 60 godina. Ukoliko ste se zapitali zašto 60 a ne 12, evo odgovora. Tradicionalni kineski kalendar čine dva sistema koja se preklapaju. Životinje zodjaka se povezuju sa nečim što se zove dvanaest zemljanih grana, ili šjerdži. Drugi sistem, deset nebeskih grana, to jest tjengan, povezan je sa 5 klasičnih elemenata: metalom (sjin), drvetom (mu), vodom (šuej), vatrom (huo) i zemljom (tu). Svakom elementu je dodeljen jan ili jing, što stvara desetogodišnji ciklus. Kada se dvanaest životinja poveže sa pet elemenata, uz dodatak jina i janga, dobijamo 60 godina različitih kombinacija, poznatih pod nazivoom seksagenarni ciklus ili gandži. Tako će neko ko je rođen 1980. biti u znaku janga, metala i majmuna, a neko rođen 2007. biće jin, vatra i svinja. Možete imati i unutrašnju životinju na osnovu meseca u kom ste rođeni, pravu životinju na osnovu dana kada ste rođeni i skrivenu životinju na osnovu sata rođenja. Kako se sistem širio kroz Aziju, druge kulture su ga menjale dajući tako lični pečat svoje kulture. U vijetnamskom zodijaku na primer možete biti mačka, a ne zec, dok je na Tajlandu zmaj zamenjen mitskom zmijom Naga.

 

KINESKI ZODIJAK

Foto: PIXABAY

Dakle, bez obzira na to da li verujete ili ne u ono što zodijak kaže za vas kao pojedinca, sigurno je da otkriva mnogo o kulturi iz koje potiče.

Tekst: Isidora Dimitrijević

Prijatelj portala