SRCE

Foto: PIXABAY

KAKO JE NASTAO SIMBOL SRCA KOJE UOPŠTE NE IZGEDA TAKO ANATOMSKI?

Gotovo svakog dana koristimo razne emotikone, a među njima je i srce. Međutim, da li ste se ikada zapitali zašto ono ne izgleda ni nalik anatomskom obliku srca i kako je uopšte smišljen ovaj simbol?

Smatra se da se oblik srca emotikona pojavio još 3000 godina pre n. e. Međutim, ovaj oblik je tada predstavljao bršljan ili veštačko lišće, a ne srce. Neki smatraju i da je oblik nastao prema obliku grudi, gde je srce smešteno, dok drugi govore da je oblik potekao od biljke silfion koja je služila za kontrolu rađanja, a njeno seme je imalo oblik srca.

Mnogo kasnije je srce počelo da se smatra simbolom ljubavi, ali čak ni tad ono nije imalo oblik emotikona danas. Srce je crtano proizvoljno, nekada ličeći na na šišarku ili neki nepravilan krug, a često je i slikano naopako. Nepoznavanju anatomije srca značajno je doprinelo izbegavanje obavljanja autopsije. Istorijski posmatrano, ne zna se kada se oblik koji danas postoji ustalio i kako je baš taj oblik izabran, ali od 13. veka je ljudsko srce počelo da se povezuje sa ljubavlju. Glavni dokaz za to je francuska priča Romansa kruške, gde se u poglavlju sa slovom S pojavljuje slika mladića koji daje devojci srce, a izgladalo je kao neka šišarka (slika dole, u levom uglu).

ROMANSA KRUŠKE I KAMPANJA VOLIM NJUJORK

Foto: PIXABAY/ WIKIPEDIA

 

Do vremena kada su se pojavili prvi anatomski podaci o srcu kao oni početkom 16. veka kod Leonarda da Vinčija, pojednostavljeni oblik današnjeg emotikona je već uzeo maha. Ovakvo srce je brzo postalo popularno pa se počelo javljati i na slikama, kartama (slika dole), a kasnije je u američkoj reklami Volim Njujork umesto reči ljubav (slika gore) upotrebljen ovaj simbol i tako postao planetarno popularan. I ne samo da je postao popularan nego je tada zvanično bio ekvivalent glagolu voleti.

KARTE

Foto: PIXABAY

 

Danas se simbol srca koristi u bilo čemu što ima veze sa romantikom i ljubavi – od čestitki za dan zaljubljenih, emotikonima, kao opcija lajk (like) na društvenim mrežama pa do čokoladnih bombonjera. I ne samo to, počelo se pojavljivati u igricama kao simbol za život, a onda na osnovu toga se proširio i na zdravstvo.

Dakle, danas je simbol srca simbol ljubavi, života i zdravlja.

OTKUCAJI SRCA

Foto: PIXABAY

 

Tekst: Isidora Dimitrijević

Foto: Pixabay

Prijatelj portala