MLADUNCI ŽIVOTINJA

Foto: PIXABAY

NAJBIZARNIJI POROĐAJI MEĐU ŽIVOTINJAMA

Zamislite da treba da rodite bebu koja je teška preko 10 kilograma to je tri puta veće od prosečne bebe. Ipak, za kivi ptice su ogromni potomci sasvim uobičajena pojava.  Ženke kivija nose jedno jaje koje uzima 20% njihove ukupne težine. Međutim, kada saznate kako izgledaju porođaji drugih životinjskih vrsta, ptica kivi se može smatrati srećnicom.

KIVI PTICA

Foto: PIXABAY

 

Tiliqua rugosa gušteri takođe imaju tešku trudnoću. Naime, ovi reptili uglavnom imaju jedno do dve bebe. Ovo ne zvuči toliko zastrašujuće, međutim, bebe čine trećinu majčine ukupne težine. U prevodu, to je kao kada bi žena rodila sedmogodišnje dete!

Ipak, beba ne mora biti velika da bi porodjaj bio težak. Primer za to su bodljikavi prasići. Nihove bodlje ih štite od predatora i samim tim su korisne, osim kada je u pitanju porođaj mame bodljikavog praseta. Zašto? Zato što mladunci bodljikavog praseta nisu bezdlaki kao većina mladunaca drugih vrsta, već se rađaju sa bodljama. Srećom, bodlje neće stvarati probleme uvek jer su mekane dok se prasići ne rode, a onda očvrsnu u nekoliko narednih sati. Ipak, problem nastaje ukoliko se neko bodljikavo prase tokom porođaja okrene u suprotnom smeru od onog koji je normalan. Tada u porođajnom kanalu mame bodljikavog praseta mogu ostati bodlje njenih mladunčića!

BODLJIKAVO PRASE

Foto: PIXABAY

Sada se sigurno pitate ima li gorih porođaja među životinjama od ovog? Odgovor je ima! Poznato je da neke životinje žvaću hranu koju treba da daju svojim mladuncima. Nešto slično radi i pustinjski pauk  (Stegodyphus lineatus). Ipak, ovaj pauk nakon što izlegne jaja počinje da se razgrađuje. Tkivo ovog pauka se razlaže i postaje tečno, a onda on time hrani svoje mladunce! A nakon devet dana, mladunci ispijaju sa svoje majke ostatke tečnih materija i odlaze dalje sami ostavlajući tako samo olupinu svoje majke pauka.

Još jedna životinjska vrsta ima strašne početke, ali ovog puta je beba tasmanijskog đavola ta koja je u nezavidnoj poziciji. Mama tasmanijskog đavola može roditi i do 50 mladunaca veličine jednog grozda. Oni zatim moraju da dođu do njene torbe. Tu se razvijaju sledećih četiri meseca, ali onda kreće borba između njih za preživljavanje. Razlog tome je što mama tasmanijskih đavola može da odgaji samo četiri mladunca jer samo četiri mladunca imaju mogućnost da sisaju. To znači da će svi ostali, kojih ima od 20, 30 pa nekad i 50, umreti.

TASMANIJSKI ĐAVO

Foto: PIXABAY

 

Sve u svemu, jedno je sigurno ljudi nisu jedini koji imaju zadatak da pri porođaju donesu na svet bebe koje nisu baš male, niti su jedini čiji su porođaji teški i bolni. Ipak, stvoriti jedan nov život je zaista nešto najimpozantnije kako među ljudima, tako i u životinjskom svetu.

Prijatelj portala