ŠOLJICA KAFE

Foto: PIXABAY

KAKO NASTAJE SAVRŠEN ITALIJANSKI ESPRESO?

Zbog čega je italijanski espreso toliko cenjen u svetu? Bez sumnje, odgovor leži u specifičnom ukusu koji je mnogo intenzivniji i aromatičniji od ukusa kafe. Ona se sprema na potpuno drugačiji način, pa je i ukus različit. Jeste li se ikada zapitali koja je tajna savršenog italijanskog espresa? Red Info Portal vam omogućava da zagvirite u male tajne velikih majstora.

Kada se za spremanje koristi „kafetjera” (ital. caffettiera, posebno kuvalo za kafu), kao i aparati koji se koriste u barovima, dostiže se temperatura veća od 100 stepeni celzijusa. Upravo va temperatura daje  idealne uslove za izvlačenje specifične arome iz mlevene kafe. U pripremanju espresa se, dakle, koristi fizički princip zbog koga se, pri povećanju pritiska koji se vrši na vodu, povećava i temperatura vrenja. Ova sprava za pripremanje kafe, koja su osmislili u Italiji, napravljena je tako da, kada voda provri, zarobi paru u zatvorenom prostoru iznad vode. Na taj način para može da izađe jedino kroz centralnu cevčicu koja vodi do mlevene kafe. Kafa, naročito ako je dobro sabijena, pruža dodatni otpor, što rezultira povećanjem pritiska kojim para deluje. I ponovo, povećanjem pritiska, povećava se i temperatura vrenja. Kada para uspe da prođe kroz kafu u prahu, pre nego što se ponovo kondenzuje, ima temperaturu od oko 120 do 130 stepeni, što je optimalno za pripremanje espresa.

Da li ste se pitali otkuda baš naziv espreso? Njegovo poreklo nije pouzdano određeno, ali je vrlo moguće da potiče upravo od procesa pripreme, tj. od reči ekstra i pritisak (ital. pressione). Sada to ima smisla, zar ne? Nadamo se da je tekst, osim što vas je naučio nečemu novom, u vama probudio i želju za jednom šoljicom kvalitetnog espresa, spremljenog upravo na ovakav način. Zato požurite u svoju omiljenu kafeteriju i uživajte u savršenom ukusu koji vam espreso pruža. 

 

Prijatelj portala