OK

Foto: PIXABAY

ŠTA ZNAČI OK, A ŠTA K.O.?

OK je reč koju možemo čuti svuda u svetu, ali i reč koju sami svakodnevno upotrebljavamo. Ali, odakle ona vodi poreklo? Postoji više različitih objašnjenja. Ima čak desetak teorija o poreklu te skraćenice. Sve one slažu se samo u jednom: nastala je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jedna od teorija smatra da ona vodi poreklo od američkih trupa iz Drugog svetskog rata. Kada bi neki odred odlazio na misiju, na povratku bi morao da saopšti eventualne ljudske gubitke. U slučaju da su se svi vojnici vratili u bazu, komandant bi podnosio izveštaj svojim nadređenima, koristeći akronim O.K., u značenju „zero killed“, odnosno „niko nije poginuo“. Skraćenica je potom preuzela značenje potvrdnog iskaza, postavši ekvivalent izrazu „sve je u redu”.

Drugo objašnjenje polazi od pretpostavke da je skraćenica OK proizvod pravopisne greške, odnosno lošeg spelinga. Navodno su neki uglednici bili nedovoljno pismeni, nisu poznavali engleski pravopis, pa su izraz „all correct” pisali onako kako se izgovara ol korekt”. Tako je onda umesto skraćenice AC dobijena skraćenica OK, dok je značenje ostalo isto: „u redu je” ili „sve je ispravno”.

Još jedno objašnjenje je da se OK vezuje uz ime jednog nekadašnjeg železničkog službenika, Obedija Kelija (Obadiah Kelly), koji je, navodno, uredan prijem poštanskih pošiljki potvrđivao inicijalima svog imena i prezimena – O.K. Kasnije je to dobilo i opšte značenje: „u redu je”. 

Nasuprot tome, akronim K.O. nije toliko često u upotrebi kao OK i nema nedoumica oko njegovog porekla. Nastao je u boksu i predstavlja skraćenicu za engleski izraz „knock out”, što znači „nokautirati”.

Prijatelj portala