KARTA SVETA

Foto: PIXABAY

KAKO SU DRŽAVE DOBILE SVOJA IMENA?

Da li vas je nekada zanimalo kako su nastala imena pojedinih država? U nekim slučajevima je to sasvim očigledno, ali u nekima bi čak i najstrastveniji ljubitelji geografije morali da se pomuče.

Neki nazivi zemalja su relativno jasni: Turska je zemlja Turaka, a Indija zemlja na Indu. U drugim slučajevima imena ipak ne odgovaraju izgovoru. To je i slučaj jedne od najvećih zemalja sveta − Kanade, što znači selo. Na jednom poralu zadato je pitanje koja to zemlja ima ime koje je na jeziku te zemlje izvedeno od reka škampa  ili kovrdžavi muškarci? U prvom slučaju se radi o Kamerunu, a u drugom o Papua Novoj Gvineji.

Ovakva i druga neobična, zanimljiva i čudna porekla naziva zemalja data su u novom online projektu − Credit Card Compare. Jedan od saradnika projekta, David Bojd, navodi da ime Australija, kao i imena mnogih drugih država, potiče iz grčkog jezika i da su joj Grci dali naziv Terra Australis Incognita, što znači nepoznata južna zemlja, kada su sanjali o nepoznatom kopnu na južnoj polulopti. On takođe dodaje da su neki ljudi verovali da je to kopno na suprotnoj polulopti bilo početak rođenja celog svemira. Zanimljiv je i naziv ostrvske države Samoa, što znači sveta sredina, i prema legendi baš na tom mestu je samojski bog Tagaloagi stvorio svet.

Mape takođe pokazuju kako su evropske zemlje dobijale imena prema migracionim trasama kolonista – naziv Francuske je na primer izveden od germanskog plemena Frankov, koje se tamo naselilo. Zatim, Norveška znači put na sever i povezuje se sa drevnom vikinškom trasom.

Što se tiče Azije, ona zauzima trećinu celokupnog kopna na svetu i najnaseljeniji je kontinent na planeti. U nazivima zemalja Azije odražava se njena bogata raznolikost kulture i istorije. Zato se tu mogu naći primeri poput: zemlja olujnog zmaja (Butan), zemlja izlazećeg sunca (Japan), planinska zemlja (Avganistan) ili zemlja slobodnih (Tajland).

Nazivi afričkih zemalja takođe otkrivaju istoriju kulture domorodaca i kolonizacije. Na primer Malavi znači zemlja plamena, što verovatno ukazuje na lokalni običaj paljenja suve trave da bi se pripremilo zemljište za kultivaciju.

GLOBUS

Foto: PIXABAY

 

Kada je u pitanju naziv Amerike, on je izveden od imena italijanskog moreplovca Ameriga Vespučija, koji je prvi otkrio da je ovaj kontinent izdvojeno kopno i da nije istočna obala Azije. Govoreći o Americi, Bojd navodi kako je otkriće Novog sveta započelo tragično doba ratova i konflikata oko teritorije, a za nazive zemalja su najviše zaslužni španski kolonizatori. Meksiko je pojednostavljen španski izgovor naziva glavnog astečkog grada na jeziku navatl, koji znači na pupku Meseca. Takođe, u Srednjoj Americi i na Karibima su španski osvajači otkrili bisere kao što su zemlja blizu vode ili mesto nara – dakle Nikaragvu i Grenadu. Slični su opisi i nazivi mnogih južnoameričkih zemalja, uključujući zemlju uzduž srebrne reke (Argentina) ili malu Veneciju (Venecuela).

Ono što moramo priznati jeste da su ova imena svakako neobična i kreativna. Za mnoga od njih je potrebno razumeti kulturu njihovih zemalja, te vidimo kako proučavanje etimologije sa sobom nosi višestruka otkrića. Zanimljiv način da se proširi opšta kultura!

Prijatelj portala