Lice lepe devojke u krupnom planu sa jagodom na licu

Foto: PIXABAY

NA ŠTA SU SVE ŽENE BILE SPREMNE ZBOG LEPOTE?

Postoji jedna duhovita dosetka koja o ženama kaže: Žena je biće koje će na svoje noge izliti vruć vosak, iščupati dlačice iz korena, a ipak će vrištati kada vidi pauka. Ipak, ova rečenica i na jednom dubljem planu tačno karakteriše žene, koje su i kroz istoriju pokazivale istu neustrašivost koju pokazuju i danas u borbi za lepotu, koja je nekako uvek tako blizu nas, možda na udaljenosti od još samo jednog kozmetičkog tretmana... 

Danas su plastična hirurgija i kozmetički tretmani toliko napredovali da je proces ulepšavanja bezbedniji i efikasniji nego ikada ranije. Međutim, da li ste se nekada upitali na šta su sve žene bile spremne kroz istoriju u svojoj neprekidnoj potrazi za novim načinima ulepšavanja? Ako jeste, verujemo da vam ovi tretmani nisu ni pali na pamet! U to ćete se uveriti i sami, kada se upoznate sa našom listom najčudnijih tretmana za ulepšavanje iz ljudske istorije.

Smatrate ženskim hirom kupovinu brojnih i skupih krema protiv starenja? Budite zahvalni što ne živimo u doba stare Grčke, inače biste imali drugih problema. Naime, stanovnici stare Grčke i Rima su verovali da krokodilski izmet sprečava starenje kože. Upravo zato su ga ubacivali u kupke ili ga koristili kao sastojak krema za lice.

Tokom ranih 1900-ih, kao pomoć pri mršavljenju koristila se − pantljičara! Nakon što biste dostigli željenu težinu, počeli biste sa primenom leka i pantljičara bi nestala iz vašeg sistema. Nakon svih dijeta, programa vežbanja, čajeva i pilula za mršavljenje ovo vam deluje kao prihvatljivo rešenje? Neće tako biti kada vam otkrijemo neželjena dejstva ovog leka − pantljičare mogu porasti i do nekoliko metara i izazvati bolesti poput demencije i epilepsije. 

Neželjene dlačice su samo jedan od brojnih problema koji proganjaju žene kroz istoriju. Kako su se snalazile žene koje su živele bez električnih epilatora i trajnih depilacija? Kao i uvek, koristile su kreativno, ali opasno rešenje. Kako bi otklonile neželjene dlačice, žene su koristile rentgen, koji je svojim zračenjem neretko uzrokovao pojavu čireva, ali i opasnih bolesti poput raka kože. 

Dok je danas najveći problem izabrati rumenilo koje nam odgovara, u nizu onih koji nas čekaju u radnjama, u doba starog Egipta kraljica Nefertiti morala je da pravi svoje rumenilo od zgnječenih buba. Iako ste se verovatno narmštili već na samo pominjanje ovakvog rumenila, znajte da su mnoge žene pratile modni trend kraljice Nefertiti.

 

Istorijska slika lepe žene.

Foto: PIXABAY

Kako bi imale privlačne crvene usne, žene u Indiji su žvakale lišće jedne vrste bibera. Ova biljka boji pljuvačku i usne u crveno, ali može dovesti do truljenja zuba ako se dugo koristi. Ovo, međutim, ostaje problem i danas u mnogim delovima Azije gde i dalje konzumiraju ovu biljku u kombinaciji sa limetom i duvanom, što dovodi i do raka usta. 

Osim crvenih usana i rumenih obraza, žene su želele da imaju i rupice na obrazima. Upravo zato je Izabela Gilbert 1936. godine izumela spravu koja, kada je stavimo na lice, pritiska dve tačkice, te vremenom ostavlja rupice na tom mestu. 

I naravno, istorijske muke žena sa kosom! Žene su kroz istoriju često nosile perike i umetke koji su se pravili od drvenih okvira i veštačke kose. To nije ono što je neobično, već činjenica da je ulogu lepka imala goveđa mast. Tako su žene svojom lepom i dugom kosom koja je širila miris goveđe masti privlačile pacove, što u najmanju ruku nije bilo baš prijatno, niti higijenski. 

A kako su žene skidale svoju improvizovanu šminku sa kože? Na kraju dana gejše, koje su otkrile ovaj kozmetički proizvod, šminku su skidale izmetom slavuja koji sadrži sastojak koji je zapravo dobar za kožu.

Dok su se muškarci probijali kroz šume u lovu ili ratnom pohodu, žene su kroz istoriju vodile svoje bitke, i to često ne birajući sredstva, kao što smo videli. Borba, međutim, nije prestala. I danas svaka žena mora da se probije kroz neprohodnu šumu kozmetičkih preparata i tretmana, novih proizvoda koji sakrivaju bore, podočnjake, ističu oči, čine kosu sjajnom i mekom, sve dok ne otkriju jedini sastojak koji je vekovima univerzalan − unutrašnju lepotu.

 

 

 

 

 

Prijatelj portala