GRADIĆ VILAND

Foto: GOOGLE FREE IMAGES/WIKIMEDIA

VILAND – GRADIĆ KOJI SE PODIŽE

Viland, gradić u Ujedinjenom Kraljevstvu, svake godine se podiže za 2 centimetra. Za ovaj fenomen trenutno ne postoji objašnjenje.

Gledano izdaleka, Viland izgleda kao samo još jedno od mnogih sela koja krase britanska polja. Ne bi bilo ni reči o ovom naselju sa 6 000 stanovnika, smeštenom na jugozapadu Ujedinjenog Kraljevstva, da se baš tu ne dešava nešto što ostavlja bez teksta čak i najstručnije geologe. Naime, zemljište na kome je ovaj gradić izgrađen podiže se kao ni u jednom drugom delu Ujedinjenog Kraljevstva. Usled ovog fenomena, koji je trenutno nepojmljiv meštanima, Viland se podiže brzinom od 2 cm godišnje. Posmatrano kroz prizmu ljudskog merenja vremena, to deluje zanemarljivo. Međutim, ako bi ovaj fenomen nastavio istim tempom nekoliko milenijuma, ova varošica bi se našla na nekoliko desetina metara višem tlu.

Podizanje ili spuštanje delova teritorije neke zemlje nije samo po sebi tako retko, i svakako nije uvek neprirodno. Ovo potvrđuje i Endi Sauter, generalni tehnički direktor u udruženju Džiometik venčrs limitid (engl. Geomatic Ventures Limited), koje proučava kretanje tla korišćenjem satellita. On kaže da se analiziranjem tla u Ujedinjenom Kraljevstvu može naći objašnjenje za 99% slučajeva pomeranja tla, ali da je to što se dešava u Vilandu trenutno bez odgovora. Istraživanje se obavlja pomoću slika snimljenih satelitima kao što je Sentinel-1, koji mogu da registruju podizanje ili spuštanje tla na nivou milimetra, a koji je korišćen i za dokumentovanje pomeranja usled zemljotresa koji su 2016. pogodili centralnu Italiju.

VILAND

Foto: GOOGLE FREE IMAGES/WIKIMEDIA

Podizanje zemljišta u ravničarskoj ili slabo brdovitoj oblasti kakva je Viland može biti povezano sa postojanjem podzemnih pećina, rudnika ili tresetišta, kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo bogato. Međutim, kada je u pitanju Viland, ne postoji ovakav ili sličan uslov. Ne treba razmišljati ni o upečatljivijim razlozima poput podizanja magme ili slanih kupola (podzemnih kupola koje nastaju između sedimentnih stena), jer je u ovoj oblasti potvrđeno da nije u pitanju ništa od svega ovoga. Ako ovaj fenomen ne zabrinjava meštane, postoji neko ko ga s brigom posmatra: inženjeri koji rade na projektu brze pruge. U ovakvim slučajevima, promena kvote od svega nekoliko milimetara godišnje nipošto nije za potcenjivanje.

Trenutno postoji samo jedna hipoteza koja bi mogla objasniti ovaj fenomen, ali je tek treba potvrditi. Misli se da je veoma davno ispod Vilanda postojao vodonosni sloj, koji je iz nepoznatih razloga presušio. Hipoteza je da se on sada (iz jednako nepoznatih razloga) ponovo puni, izazivajući potisak koji podiže zemlju. Međutim, jasno vam je da se radi o objašnjenju koje samo delimično razjašnjava ovaj fenomen.

Koliko god se čovečanstvo trudilo da objasni sve misterije ovog sveta, izgleda da naša planeta neke stvari drži čvrsto pokrivenim velom tajne.

 

Prijatelj portala