PLANETA

Foto: PIXABAY

KAKO JE PLUTON DOBIO IME?

Da li ste se ikada zapitali kako su nebeska tela dobila imena? Kako je određenom imenovatelju palo na pamet da neku nebesku pojavu nazove na određeni način? Jedna devojčica u martu davne 1930. godine krstila je jednu od nebeskih pojava za koju su naučnici do skoro verovali da je planeta. U pitanju je Pluton.

Venecija Berni (eng. Venetia Burney) imala je samo 11 godina kada je ovoj nebeskoj pojavi dala ime. Jednog jutra doručkovala je sa dedom i majkom, kada je njen deda, penzionisani glavni bibliotekar na Oksfordu, pročitao naglas uzbudljive vesti iz London Tajmsa. Naučnici u opservatoriji Louel (eng. Lowell Observatory) u Flagstafu u Arizoni fotografisali su nebesko telo dalje od Neptuna, za koju se dugo nije znalo da li zaista postoji. Osnivač opservatorije, Persival Louel (eng. Percival Lowell), dugo se zalagao za teoriju da postoji deveta planeta, i iako tada više nije bio među živima, astronomi u njegovoj opservatoriji su i dalje tragali za njom.

Porodica Berni, koja se mnogo interesovala za astronomiju, bila je oduševljena vestima. „Najverovatnije je veća od Zemlje, ali manja od Urana”, čitao je Venecijin deda. Naglas se zapitao kako bi planeta mogla da se zove. Nakon kratke pauze, Venecija je rekla: „A zašto ne Pluton?” 

Venecija, vredna učenica, već sa 11 godina bila je upoznata sa Sunčevim sistemom, imenima planeta i meseca, kao i sa grčkim i rimskim mitovima. Na školskim izletima često bi šetala u parku Univerziteta, kada bi im nastavnik opisivao daleke planete i Sunce. Sve ovo je doprinelo da se Venecija seti imena Pluton. Venecijin deda, Falkoner Madan (eng. Falconer Madan), mislio je da je ime Pluton odlična ideja. Napisao je pismo svom prijatelju astronomu koji je radio na Oksfordu i dao predlog svoje unuke.

Astronom je odmah poslao telegram svojim kolegama u Louel opservatoriji. Telegram je glasio: „Imenovanje nove planete, molim vas uzmite u obzir PLUTON, dala predlog devojčica Venecija Berli za mračnu i turobnu planetu”. Ono što nisu znali jeste da je debata među astronomima oko imena nove planete već uveliko besnela: Kronos? Zevs? Minerva? Atlas? Persefona? Plutona niko nije razmatrao zbog njegovih veza sa podzemljem. Međutim, naučnici u Louel opservatoriji su se jednoglasno odlučili za ime Pluton, delom i zato jer su prva dva slova imena odavala počast osnivaču opservatorije, Persivalu Louelu.

Pluton je zvanično dobio svoje ime na ceremoniji 24. maja 1930. godine. Venecija je dobila 5 funti od svog dede. Falkoner Madan je takođe napisao pismo zahvalnosti Venecijinom učitelju, gde je rekao da veruje da Venecija možda nikada ne bi pomislila na ime Pluton da nije bila pod pokroviteljstvom tako sposobnog i pametnog učitelja, On je učitelju poslao novac koji je potom iskorišćen kako bi se kupio fonograf za jednu učionicu, takođe nazvanu Pluton.

Nil Degras Tajson (eng. Neil deGrasse Tyson), poznati autor i naučnik, rekao je da je ime Pluton savršeno jer je to ime rimskog boga, po čemu je većina objekata u Sunčevom sistemu dobila ime, a i Pluton je bog podzemlja, što je daleko mesto koje niko ne želi da poseti. 

                                                                                               

Venecija nije bila jedina u svojoj porodici koja je dala ime nebeskom telu. Brat njenog dede, Henri Madan (eng. Henry Madan), nastavnik nauke na Itonu, godine 1877. predložio je imena Deimos i Fobos za dva meseca Marsa. 

Kasnije u životu Venecija je tvrdila da njena uloga u imenovanju planete nije bila velika, mada bi ispravljala ljude kad god bi rekli da je nazvala planetu po Diznijevom psu Plutonu. Diznijev Pluton nije dobio ime sve do 1931. godine, čak godinu dana nakon planete.

Polednja istraživanja, međutim, pokazala su da Pluton ipak nije planeta. Venecija je ovo saopštenje mirno prihvatila. Možda se nije bunila jer je tada već imala svoje ime na nebu. Asteroid 6235 Burney nazvan je po njoj.

Kosmos ostaje magičan i nepregledan. Nadamo se da će vas ova priča inspirisati da sami smislite ime za neko značajno nebesko telo koje čeka da bude otkriveno. 

 

Prijatelj portala