DETE I SLADOLED

Foto: PIXABAY

DA LI STE I VI ZAVISNIK OD SLADOLEDA?

Sama pomisao na sladoled mnogima od nas izaziva veliku slast. Možda je to zbog toga što nam pruža veliko osveženje u vrelim letnjim danima ili evocira uspomene na određene trenutke kada smo zajedno sa nekim uživali u ovoj poslastici. U svakom slučaju, niko ne zna tačno zbog čega ga toliko voli. Zbog čega toliko uživamo u ovoj poslastici?

Bromatolog (tehnolog hrane) i bivši direktor kompanije Drejerov i Edijev Grand sladoled (eng. Dreyer's and Eddy's Grand Ice Cream), Stiv Jung, kaže da stavka koja dosta pomaže u proizvodnji ovog ledenog slatkiša jeste studija uzrasta, zajedno sa velikom dozom ličnog ukusa kod kupaca. Jung, koji je koautor knjige Tarp i Jung o sladoledu: enciklopedijski vodič kroz nauku i tehnologiju o sladoledu, kaže da je ukus jedan od faktora koji može izazvati zavisnost.

SLADOLED

Foto: PIXABAY

 

Gael Sevilja, direktorka konsalting kompanije Senzori spektrum (eng. Sensory Spectrum) koja daje instrukcije kompanijama o važnosti reakcije kupaca, kaže da je prva stvar koja utiče na želju za sladoledom njegova slatkoća, koja upravo čini da želimo što više da jedemo. Zbog teškoće imitiranja ukusa sladoleda određene kompanije, direktorka Sevilja deli zavisnost od sladoleda u dve grupe – prva je zavisnost od sladoleda generalno, a druga preferiranje određenog brenda, tj. kompanije.

A koja je to komponenta bitna da bi na proizvodu pisalo sladoled? Potrebno je najmanje 10% mlečne masti. Međutim, stručnjaci su ukazali na još jedan bitan faktor, a to je kontrola topljenja, s obzirom da ne bi trebalo da bude ni previše sporo, a ni previše brzo. Upravo je topljenje stavka koja pruža tako dobar osećaj, više nego bilo koja druga namirnica.

SLADOLEDI

Foto: FLICKR

 

Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da konzumiranje sladoleda može dovesti do jake zavisnosti, čak sličnoj onoj koju doživljavaju narkomani prilikom uzimanja droge. Ako ostavimo sva istraživanja po strani, sigurni smo da svako od nas ne može da zamisli leto bez ove ukusne i osvežavajuće poslastice.

 

 

 

 

Prijatelj portala