PATIKE

Foto: PIXABAY

PRVE PATIKE NAPRAVLJENE OD RECIKLIRANIH ŽVAKAĆIH GUMA

Da li ste nekada razmišljali o broju žvaka zalepljenih po ulicama kojima svaki dan prolazite? Ili možda o broju žvaka na svim ulicama grada u kojem živite? Da, taj broj je zaista neverovatan. Sve one fleke nepravilnog oblika koje viđate po trotoaru najverovatnije su nastale od ovog slatkiša.

Statistika kaže da u Holandiji milion i po kilograma žvakaćih guma svake godine prekrije ulice ove države. Posebno zabrinjavajuća situacija je u Amsterdamu, ne samo zato što je žvakama potrebno 25 godina da se raspadnu nego i zbog novca koji grad mora da uloži kako bi ih očistili sa ulica i trotoara. U pitanju su milioni evra koji se izdvoje u te svrhe. 

Međutim, malo kreativnosti svaki problem može da pretvori u rešenje. Zato je organizacija I Amsterdam, u saradnji sa modnom markom Explicit i kompanijom Gumdrop, kreirala prve patike napravljene od recikliranih žvakaćih guma. Možda vam zvuči neobično, ali ima dosta smisla, s obzirom na to da sintetička guma od koje su žvake napravljene odlično služi kao materijal za pravljenje đonova obuće. Ako uzmemo u obzir celu inicijativu, osim što čini grad lepšim i čistijim za turiste, ona prestavlja i veliki podsticaj za očuvanje planete. Pored pomenutih glavnih organizacija i saradnika, moramo spomenuti i agenciju uz pomoć koje je ova akcija i realizovana do kraja, a to je agencija Publicis One

 

Patike od žvakaće gume (Gumshoes) već se mogu naručiti na stranici pomenute marke Explicit, po ceni od 190 evra, i to u dva modela: roze i crne sa roze detaljima. Osim toga, na đonovima su utisnute linije koje predstavljaju mapu grada. Zvuči interesantno, zar ne? 

Iako je cena ovih patika  za prosečnog potrošača previsoka, ova novina zvuči neverovatno i predstavlja veoma inovativnu ideju, a ostaje nam nada da će uskoro i kod nas biti pokrenuto nešto slično, nešto što bi istovremeno privuklo turiste i osvestilo građane o značaju očuvanja životne sredine. Uostalom, zašto samo da se nadamo, svako od nas može da učini mali korak, na primer, da reciklira!

Prijatelj portala