AVION

Foto: PEXELS

DA LI BRŽE LETIMO KA ZAPADU ILI ISTOKU?

Ukoliko često putujete avionom, sigurno ste primetili nekoliko zanimljivih činjenica. Među najzanimljivije spada konstatacija da let na istoj relaciji ne traje vremenski podjednako u oba smera! Dakle, let iz Evrope za Ameriku neće trajati isto kao let u suprotnom smeru, tj. iz Amerike za Evropu. Koji su faktori koji uslovljavaju ovu razliku u putovanju? Zašto ne letimo brže ka zapadnoj strani sveta? 

Naime, razlika koja nastaje u vremenu letenja uslovljena je Zemljinom rotacijom. Kao što znamo, rotacija je kružno obrtanje Zemlje oko svoje ose. Ovo kružno kretanje vrši se u smeru od zapada ka istoku, suprotno od smera kretanja kazaljke na satu. Iako ne primećujemo, Zemlja se okreće oko svoje ose ka istoku brzinom od 1620 kilometara na čas, na ekvatoru. Dakle, ne bi trebalo brže da letimo u smeru zapada. Kako je atmosfera uslovljena rotacijom, avion se „udaljava” od svoje destinacije, dok atmosfera pokušava da mu se „približi”. Da bi avion mogao da se aktivno premešta, mora početi da se pomera u skladu sa tlom, i da postigne brzinu najmaje 160 kilometara na čas. Ovo se odnosi na manje avione, jer veći prelaze brzinu od 300 kilometara.

ZEMLJA

Foto: PIXABAY

 

Ako se avion pomera prema istoku, dostiže brzinu od 1670 kilometara na čas. Ako pak nastavlja prema zapadu, budući da je vučen ka suprotnom smeru, isto je kao da ide u smeru istoka samo sa brzinom umanjenom za 160 kilometara. U praksi, dok putujemo prema zapadu, avion se pomera i prema istoku, rotacija je sporija od one kada se nalazi na zemlji.

Pored Zemljine rotacije uticaj vrše i atmosferski vetrovi. Avioni koji lete iz Evrope gotovo uvek lete protiv zapadnih vetrova. Međutim, u povratnom letu zapadni vetrovi duvaju u rep aviona pa je njegova brzina veća. 

ZALAZAK SUNCA IZ AVIONA

Foto: PIXABAY

 

Ovo su neki od prirodnih uticaja koji dovode do toga da vam letenje traje i do sat vremena duže u određenom smeru. Nemojte se brinuti, sve je u redu, već se opustite i uživajte u letu.

Prijatelj portala