PLOČE

Foto: PIXABAY

ISTORIJA MUZIČKE INDUSTRIJE PAMTI I ONE NAJGORE

Postoje razni diskovi koji su čuveni upravo po svom lošem kvalitetu zvuka, toliko lošem da se, ponekad, možda da bi se opravdale tehničke nepreciznosti, rađaju vrlo zanimljive priče o njima. Red Info Portal vam prenosi neke od njih.

Albumom Natens Madrigal, norveškog benda Ulver, nastalog 1997, zaslužio je svoje mesto na našoj listi. Prema nekima, ovaj metal bend je snimio album u jednoj šumi, samo sa snimačem zvuka i jednim pojačalom, nakon što su sav novac od ugovora sa diskografskom kućom Sentri Media potrošili na novi auto. Pevač grupe, Kristofer Rug, porekao je ovu priču, koju je možda započela diskografska kuća. 

 

Takođe, treba pomenuti i album Teksas Kempfajr Tejps, američke kantautorke Mišel Šokt. Album je snimio engleski novinar Pit Lorens, koristeći jednostavan vokmen i običnu kasetu, tokom Mišeline izložbe na festivalu folk muzike u Teksasu 1986. Pesme su propratili konstatno zujanje, zvuk ljudi koji razgovaraju i kola koja prolaze obližnjim autoputem.

Još jedan poznati slučaj je i pesma Lui Lui američke rok grupe Kingsmen. Pesma je snimljena davne 1963. jednim jedinim mikrofonom koji visi sa plafona u centru studija, članovi benda postrojeni u krug, sa pevačem u sredini, malo udaljenim od mikrofona, a rezultat su muzičari van ritma i nerazumljiv tekst. Ono što je zanimljivo jeste da je ta ploča prodata u milionima primeraka širom sveta. Međutim, uz obrazloženje da sadrži elemente seksualne prirode, guverner Indijane je zabranio puštanje te pesme na radiju, a FBI je otvorio istragu povodom eventualnog neprikladnog sadržaja, koja je potom prekinuta zbog nedostatka dokaza. 

I loša reklama je ipak reklama, no da li je to baš tako? Umetnici širom sveta sigurno ne bi voleli da budu upamćeni po tome što su bili najgori u svom poslu, pa ipak se i o njima priča. Bili na dnu ili vrhu, i oni su na neki način obeležili muzičku industriju. Makar postoje za nauk drugima i daju primer kako ne treba postupati ako sebi želiš blistavu muzičku karijeru. 

 

 

 

Prijatelj portala