OSVETNICI

Foto: FLICKR

FILM OSVETNICI

Rat beskraja je pun emocija, uzbuđenja i zbivanja. Više od svih ostalih filmova koje je stvorio Marvelov filmski univerzum, ovaj zahteva detaljno znanje delova koji su objavljeni pre njega. Ako ste jedan od vatrenih fanova, budite sigurni da ga vredi pogledati.

Ovaj film, koji su režirala braća Ruso (Russo Brothers), fokusira se na negativca Tanosa (koga glumi Džoš Brolin), koji se na momente pojavljivao u prethodnim filmovima. On je odlučio da putuje kroz univerzum kako bi pronašao šest kamena beskraja, koji će mu pomoći da zavlada galaksijom. Međutim, u ovome ga sprečava 18 heroja iz prethodnih Marvelovih filmova, kao što su Ajron Men (Robert Dauni Junior), Kapetan Amerika (Kris Evans), Crni Panter (Čedvik Bouzmen), Doktor Strejndž (Benedikt Kamberbač), čuvari Galaksije i drugi.

Čitav zaplet bazira se na onome što se događalo u prethodnim filmovima, međutim, sada već postoji veza između publike i likova. Kada radnja krene, nema stajanja. Nema vremena za podsećanje šta se prethodno dogodilo. Od samog početka sve je dinamično i takav tempo se održava do poslednjeg minuta. Likovi, odnosi, kao i narativa naprosto saleću publiku. Dakle, ili ste 100% uronjeni u radnju i saosećate sa likovima, ili vas jednostavno ne zanima. Posle toliko Marvelovih filmova, ovaj nam daje neverovatne kombinacije likova za koje nikada ne bismo ni pomislili da će raditi zajedno. Odnosi između nekih junaka konačno postaju dublji. Ubrzo se sve ovo stavlja na ultimativni test, kada se suočavaju sa jednim od najzlokobnijih negativaca.

Glavna narativa filma fokusira se na Tanosa. Iako je on opak i zao, pokazuje se njegova ljudskost, što je retko za zlikovce Marvelovog filmskog univerzuma. Džoš Brolin je svojim izvanrednim glumačkim umećem uspeo da dočara zašto njegov lik želi da uništi pola univerzuma. U nekim momentima ćete možda čak i saosećati sa njim. Kako je on glavna zvezda filma, neki fanovi će možda biti razočarani vremenom koje njihovi omiljeni junaci dobiju u filmu. Deo koji su dobili Vizija (Pol Betani), Hulk (Mark Rafalo) i Skarletna Veštica (Elizabet Olsen) je upečatljiv iako je kratak. Okoje (Danaj Gurira) i Crna Udovica (Skarlet Johanson) odlično sarađuju. Sem ovih likova, ostali imaju jedan, ili dva velika momenta, i to se, kako film odmiče, pretvara u nešto veće. Na kraju krajeva, veći fokus na Tanosa pridaje značaj ovim momentima.

Međutim, ako mislite da ćete dva ipo sata provesti prateći samo Tanosa, ne brinite! Svi Marvelovi junaci odlaze na zadatke, što dovodi do stvaranja šest narativa koje se prepliću. Ovaj film osmišljen je kao knjiga, tako da se započeti delovi nekada ne dovrše odmah i raspliću se tek kasnije u filmu. Kako film razvlači neke narative, tako se sve polako stapa u jednu priču, što dovodi do vrhunca koji čini jednu trećinu filma.

Film se nalazi na repertoaru naših bioskopa, zato trk u bioskop! Film je toliko dobar da ćete verovatno po završetku već misliti o kupovini karata za naredni deo!

Prijatelj portala