SOBNE BILJKE

Foto: PIXABAY

SEDAM BILJAKA KOJE TREBA IMATI U SPAVAĆOJ SOBI

Da li vam se često dešava da ne možete da zaspite u toku noći? Trenutno ste pod stresom, provodite dosta vremena za kompjuterom, raspored vam je haotičan ili vas jednostavno muči insomnija? Nemate vremena za vežbanje joge i radije biste izbegli uzimanje tableta za spavanje? Ako vas muče ovakvi problemi, krajnje je vreme da olakšate sebi život na jedan drugačiji način. Naime, naš san u velikoj meri može da zavisi od okoline u kojoj biramo da spavamo, a sobne biljke su lep način da unesemo lepotu prirode u enterijer i istovremeno poboljšamo kvalitet našeg sna.

Kako biste sebi pomogli na jedan vrlo jednostavan način, Red Info Portal vam predstavlja sedam biljaka koje su odličan izbor za držanje u spavaćoj sobi.

 

Bršljan

Ako imate problema sa disanjem, razmislite o kupovini ovog čuda od prirode. Naučnici su otkrili da bršljan može da smanji alergiju na buđ za čak 94posto u prvih 12 sati. Međutim, morate biti na oprezu ako imate malu decu ili kućne ljubimce, zato što je lišće bršljana otrovno.

 

Lavanda

Lavanda se već vekovima koristi zbog svog umirujućeg dejstva. Ova biljka je odličan izbor za vašu spavaću sobu, naročito ako vam smetaju previše jaki mirisi. Pored toga što pospešuje kvalitetan san, lavanda takođe može uticati na smanjenje anksioznosti i ublažavanje bolova.

 

LAVANDA

Foto: PIXABAY

 

 

 

Aloja vera

Pored toga što se često upotrebljava u kozmetici i lečenju rana, ova biljka ima i bitnu ulogu u čišćenju vazduha. Aloja vera otpušta dosta kiseonika i samim tim omogućava mirniji san.

ALOJA VERA

Foto: PIXABAY

 

 

Spatifilum

Pored bršljana, spatifilumi takođe mogu da znatno utiču na smanjenje alergija. Oni imaju bitnu ulogu u uklanjanju otrovnih gasova poput benzena, formaldehida i ugljen monoksida. Takođe, predstavljaju jedne od najlepših sobnih biljaka.

 

Valerijana

Opšte je poznato da konzumiranje valerijane ima sedativno dejstvo, ali da li ste znali da gajenje ove biljke u stanu može imati slično dejstvo na vaš organizam? Dakle, prepisujemo vam na recept mali busen valerijane na noćnom stočicu. 

 

Jasmin

Pored toga što je čaj od ove biljke veoma popularan u svetu, jasmin se takođe može koristiti i u aromaterapiji. On pomaže u smanjenju večernjeg stresa i napetosti, tako da će vam omogućiti da dosta lakše utonete u san.

 

CVET JASMINA

Foto:

 

Gardenija

U kineskoj medicini gardenija se koristi za lečenje skoro svega ‒ od upala i gripa do nesanice. Ova biljka ima najveći efekat kada je u punom cvatu, pa je obavezno što više izlažite sunčevoj svetlosti.

 Nabavite neku od ovih biljaka kako biste lakše zaboravili na probleme svakodnevice i brže utonuli u san. Sobne biljke su uvek bile i dobra ideja za poklon, a ne postoji lepši dar od mirnog sna. Ukrasite svoj životni prostor, a istovremeno sebi i svojim bližnjima obezbedite slatke snove. Treba vam samo malo volje, saksija, zemlja i sadnica. Za sam proces sađenja biljke kažu da pozitivno deluje na čoveka, tako da, nema nikakve prepreke da prionete na posao i unesete malo prirode u svoju spavaću sobu! 

 

Prijatelj portala