ČOVEK KOJI KREČI ZIDOVE

Foto: PIXABAY

KAKO BOJA ZIDOVA UTIČE NA RASPOLOŽENJE?

Pri dekoraciji prostorije boja zidova je naš lični izbor, što znači da ne treba da se povinujemo trendovima i bojama koje su aktuelne u domovima većine ili u časopisima za uređenje enterijera. Međutim, pažljiv odabir boje je i dalje veoma važan i ne treba da bude proizvoljan. Poznato je da boja zidova može uticati na atmosferu u kući, kao i na naš pozitivan ili negativan stav prema određenim prostorijama u njoj. Red Info Portal vam otkriva koliku moć imaju boje i kakav je zapravo njihov uticaj na naše raspoloženje,

Crvena

Crvena je najmoćnija i najdinamičnija boja, sa najvećim uticajem na naše raspoloženje. Ako se dnevna soba okreči u ovu boju, ona može pospešiti vaš apetit. Sa druge strane, stručnjaci za dekoraciju je ne preporučuju na zidovima spavaće sobe, budući da kod aktivnih ljudi ona može izazvati nelagodnost i nesanicu, jer stimuliše razmišljanje i ometa san. 

Zelena

Zelena je prijatna i oku ugodna boja. Podseća na prirodu, pa mnogima deluje da ih ona opušta i donosi smirenost i spokoj, te je biraju kao najbolju za svoj dnevni boravak. Takođe, ova boja može da ojača vašu pažnju, kao i da vas stimuliše u dubokom razmišljanju.  

Narandžasta

Narandžasta važi za veselu boju. Prve asocijacije na nju su zabava, aktivnost i snaga. Osim što doprinosi dobrom raspoloženju, ona podstiče i vašu kreativnost.

Žuta

Jedna od boja koje pozitvno utiču na raspoloženje zasigurno je žuta. Najčešće je povezuju sa samopouzdanjem, spremnošću i aktivnošću. Može doprineti toplini vašeg doma, kao i osećaju zadovoljstva.

Plava

Ova boja predstavlja čistotu, udobnost i spokoj. Na zidovima postaje pravi lek za dušu, bol i stres. Podstiče inspiraciju, jer je usko povezana sa vodom, vazduhom i prirodom, kojima se umetnici često nadahnjuju. 

Braon

Braon boja nosi sa sobom osećaj sigurnosti i stabilnosti. U poslednje vreme se sve češće primećuje u hotelskim sobama, budući da odaje luksuz i udobnost. 

Ljubičasta

Osobe koje biraju ovu boju zida u svojim domovima često važe za sanjare, a kojima ona pruža osećaj ugodnosti i elegancije.

Siva

Siva boja odaje utisak ozbiljnosti, ali i luksuza i otmenosti u vašim domovima. 

Način na koji boje utiču na naše raspoložnje često je predmet istraživanja među psiholozima, za šta verujemo da nije nimalo slučajno. Kako god, bilo da ste ljubitelj jednostavnih belih zidova ili želite da se poigrate jarkim bojama, zapamtite da je na kraju najvažnije da se osećate prijatno i spokojno u svom domu, jer je to vaš lični kutak, u kojem provodite dosta vremena,

Prijatelj portala