Fotografija tastature.

Foto: FREE GOOGLE PHOTO/PEXELS

ZANIMLJIVOSTI KOJE NISTE ZNALI O SVOJOJ TASTATURI

Tastature na kompjuterima i mobilnim telefonima upotrebljavamo svakodnevno, a često ne znamo mnogo o tome kako su nastale. Zašto koristimo QWERTY tastaturu? Koje tastere najviše koristimo? Koje se tastature koriste u azijatskim zemljama? Koliko je prljava tastatura našeg računara? Za vas smo izdvojili nekoliko zanimljivosti o tastaturama.

Alfanumeričke latinične tastature naših računara i pametnih telefona su bazirane na šemi QWERTY, koja je dobila naziv na osnovu prvih 6 slova koja se nalaze na tastaturi. Sve je počelo 1864. godine, kada ju je patentirao Kristofer Šols i prodao Remingtonu, koji ju je primenio na prvim pisaćim mašinama 1973. godine. Ali zašto latinična tastatura ne počinje sa ABCDE? U pitanju je tehnička stvar. Kod QWERTY tastature parovi najkorišćenijih slova su razdvojeni, kako bi se izbegli potencijalni kvarovi tipki. Ovaj sistem je smišljen i kako bi se smanjio niz susednih tipki, ali sa razvojem kompjutera takvi problemi se smanjuju i nestaju.

QWERTY je najkorišćeniji tip tastature na svetu, ali ne i jedini. U frankofonim zemljama se koristi AZERTY. Nemačka, Austrija i neke slovenske zemlje preferiraju QWERTZ. U Italiji se do pre nekog vremena koristio QZERTY, koji je pao u zaborav nakon modifikacija na QWERTY tastaturi sa akcentovanim slovima. Postoje i alternativni rasporedi (layout-i), kao što su DVORAK ili COLEMAK. U istočnoj Aziji postoji niz još komplikovanijih tastera. Prisutnost velikog broja jezika, dijalekata i alfabeta može tražiti i do 100 karaktera, tako da neke tastature poput kineske, indijske, tajlandske ili japanske, imaju 3 ili 4  slova po tipki. Slična je situacija i u arapskim zemljama. Moderna tastatura rođena je 1984. godine, kao proizvod kompanija IBM i Lexmark. Predstavljena je odvojena numerička tastatura, odvojeni tasteri sa strelicama, i red tastera funkcija iznad svih ostalih. Ova tastatura se smatra univerzalnim dizajnom i koristi se i danas.

Taster koji najviše klikćemo je čuveni space. To objašnjava zašto je i najveći. Prema jednom istraživanju, space se klikne čak 6 miliona puta u sekundi u celom svetu. Drugi najpopularniji taster je e. Prvi ikad poslat imejl je u sebi imao sledeći tekst: qwertyuiop, što označava sva slova iz prvog reda tastature. Poslao ga je Rajan Tomlinson, koji je morao da napiše i pošalje bilo šta kako bi proverio da li funkcioniše. Qwerty je takođe i jedna od najčešćih lozinki na zemlji.

Da li tastatura našeg računara može imati više bakterija od wc šolje? U jednom istraživanju, sprovedenom od strane britanskih naučnika, otkriveno je da su 4 od 33 testirane tastature predstavljale opasnost po zdravlje. Jedna je imala nivoe bakterija 5 puta veće od onih koje su nađene na dasci wc šolje, a neke od tastatura u velikim firmama su na sebi imale tragove mišijih fekalija. Kako sprečiti ovakve situacije? Perite ruke i adekvatno čistite svoje tastature.

U današnje vreme rad na računaru predstavlja jednu od potrebnih kvalifikacija za razne vrste poslova, pa se tastature koriste svakodnevno širom sveta. Sve je veći broj dece koja koriste računar odmalena, i treba brinuti o vremenu koje provedu na kompjuteru, o sadržajima koje prate i o higijeni tastatura. Prema tome, nadamo se da su vam ove činjenice bile korisne i zanimljive.

Prijatelj portala