ILUMINATI

Foto: STOCK FREE

7 NAJMISTERIOZNIJIH TAJNIH DRUŠTAVA

Koliko uopšte znate o tajnim društvima? Postoje samo neke od pretpostavki da indirektno vladaju iz senke, naime, Red Info Portal vam prikazuje nekolicinu.

Od Esena do Čikade 3301, preko Iluminata, Bratstva večne ljubavi i Reda Sv. apostola Pavla - ovo su imena samo nekih od najmisterioznijih i najmoćnijih tajnih udruženja.

 

Najpoznatiji su Templari, međutim, tajna društva prate istoriju čovečanstva od njenih najranijih dana. Od mističnih kultova do misterioznih grupa na internetu, ovakvi tipovi tajnih grupa su mnogobrojni, kako tvrdi Mikele Leone u svojoj knjizi Vodič kroz tajna društva. U nastavku ćemo govoriti o najpoznatijih sedam tajnih društava.

 

ESENI

Bratstvo Esena potiče iz II veka p.n.e. i članovi su se okupljali u omanjim selima izvan zidina drevnog grada Judeje, gde su živeli u malim izolovanim zajednicama i po sopstvenim  pravilima. Otkrićem rukopisa Kumrana 1947. godine, priča o Esenima ponovo postaje interesantna” piše Leone. Eseni, o kojima je istraživao i Plinije Stari, postali su deo legende jer se verovalo da imaju isceliteljske sposobnosti i jer su pojedini naučnici drevnih civilizacija verovali da je i sam Isus Hrist bio član ovog bratstva, ali takvim tvrđenjima se već zalazi u osetljivu zonu religije.

 

RED SV. APOSTOLA PAVLA

Tokom suđenja, Toto Rina (poznati član Koza Nostre) izjavio da je poslanice Sv. apostola Pavla pročitao samo do pola. Reč je o romanu Luiđija Natlija, koji je po poglavljima objavljivan u Sicilijanskom Žurnalu 1909. godine. Roman je inspirisan Redom Sv. apostola Pavla. Reč je o sekti inkvizitora koji su nosili kapuljače, a delovali su u Palermu izmedju 18. i 19. veka. Veruje se da od ovog društva potiče i Koza Nostra. Ne može se sa sigurnonšću utvrditi da li je reč o oružanim snagama političkog vrha, zlim podanicima, verskim fanaticima ili ljudima u potrazi za pravdom, ali je svakako je u pitanju  samo sećanje. Njihova povest ne može a da nas ne navede da razmišljamo o razlici između osvete i pravdepiše Leone.

 

VITEZOVI APOKALIPSE

Nazivali su se braniteljima katoličke crkve od Antihrista, ali su zapravo Vitezovi apokalipse, počevši od njihovog osnivača Agostina Gabrina, bili mešavina fanatizma i misticizma i nisu krili želju da potpuno promene društveni poredak. Sekta je dostigla broj od 80 članova od kojih je najveći deo bio sačinjen od zanatlija i trgovaca. Oni su imali običaj da nose sablju zadenutu za pojas čak i dok su radili” piše u Vodiču kroz tajna društva”. Sekta je bila u usponu sve do 1694. kada ih Inkvizicija osudila i obustavila njihovo širenje. 

ILUMINATI 2

Foto: FLICKR

 

ILUMINATI IZ BAVARSKE

Ako postoji neko tajno društvo koje uteruje strah teoretičarima zavere, onda su to svakako Iluminati. Potiču iz jednog tajnog premasonskog udruženja koje je osnovao Johan Adam Vajshaupt 1776. godine u Bavarskoj. Cilj članova prvobitnog udruženja je bio pokušaj da stvore drugačijeg čoveka - novog, boljeg i modernijeg. Da bi postigli ovaj cilj, napravili su strategiju političke prirode: postajali su savetnici vladara ili članovi njegove svite i tako počinjali iznutra da menjaju sistem”. Iako su nestali iz hronika prvih godina 19. veka, nikada nisu napustili popularnu kulturu, mračne protagoniste video igrica, filmova i mnogobrojnih knjiga, među kojima je i delo Anđeli i demoni, poznata knjiga pisca Dena Brauna.

 

BRATSTVO VEČNE LJUBAVI

U jednom članku napisanom 1972. godine, američki časopis Rolling Stone ih je nazvao hipi mafijom, ali je koncept Bratstva večne ljubavi bio bliži idejama antagonističkih grupa Amerike iz doba Niksona nego kriminalnoj organizaciji Koza Nostra. Njihova filozofija zasnivala se na učenjima različitih religija, sa posebnim akcentom na one istočne. Bratstvo je iznad svega zdušno verovalo u spiritualna svojstva psihoaktivne supstance LSD. Dugo su opstajali zahvaljujući prodaji kanabisa i LSD-a. Upravo je taj koncept preplitanja droge i religije učinio da Bratstvo ostane upamćeno kao jedno od najbizarnijih tajnih (nelegalnih) društava Kalifornije iz 60-ih godina.

 

ELKSI

Možda najpoznatije američko bratstvo su svakako Elksi. Osnovani 1868. godine, na početku su bili studentski pokret antiprohibionističkih stavova, a s godinama su se razvili u tajno društvo puno ritualnih obreda. Bilo je čuveno po prestižnosti svojih članova i njihovih humanitarnih projekata. Danas je mali broj tih obreda ostao u tajnosti, (skoro) svi rituali stupanja u bratstvo su izašli na videlo, a postoji i vebsajt - elks.org. Međutim, Elksi su očuvali deo starog prestiža zahvaljujući činjenici da su među najpoznatijim članovima bile mnoge poznate ličnosti. „... poznate ličnosti sa političkog vrha, iz oblasti sporta, američke scene i trgovine. Dovoljno je nabrojati predsednike kao što su Dvajt D. Ajnshover, Varen G. Harding, Frenklin D. Ruzvelt, Hari S. Truman, Džon F. Kenedi i Džerald R. Ford” piše Leone. 

CICADA 3301

Foto: VIKIPEDIJA

 

ČIKADA 3301.

Svakako se mora pomenuti i tajno društvo Interneta - Čikada 3301, koja od 2012. po internetu širi serije komplikovanih enigmatskih zadataka kako bi regrutovala inteligentne pojedince koji ih reše. Budući da su nimalo laki zadaci vezani za sigurnost podataka, kriptografiju i stenografiju, postoje teorije da je Čikada zapravo način da tajne službe ili tehnološke kompanije regrutuju eksperte za informatičku sigurnost. 

Nadamo se da ste naučili nešto novo, ali i da smo otklonili deo misterije kada su u pitanju tajna društva!

 

 

Prijatelj portala