ŠEĆER1

Foto: PIXABAY

DA LI NAS ŠEĆER ČINI SREĆNIJIMA?

Da li ste znali da je šećer povezan sa onim što se u društvu smatra kao dobro, ukusno i prijatno? Žan de la Fonten izjavio je da je slatka stvar pravi prijatelj. Ali da li bi trebalo da promenimo ovo uobičajeno razmišljanje?

Prema jednom istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu u Vašingtonu, novorođenci već imaju veoma izraženu naklonost prema slatkim ukusima. U suprotnosti sa ostalim ukusima, sladak ukus je njihov omiljen. Zašto je to tako?  Prema mišljenju dobrog dela naučnog društva, to je trag evolucije. Nekada su mladi konzumirali sastojke bogate kalorijama. Zahvaljujući ovoj navici povećavale su se njihove šanse za preživljavanjem kad je bilo veoma malo hrane. Danas, ta navika nije tako korisna za naše preživljavanje. Međutim, i dalje obožavamo šećer i čak ga konzumiramo kad se osećamo loše.

Ali, da li je zaista dobar?
Odgovor je da nije. Ono što je tačno jeste da šećer koji se konzumira bez umerenosti nije dobar za naš organizam. Međutim, mora da se naglasi da je u prikladnoj dozi neophodan. Ali, ako se pretera, veoma je štetan. Da li ovo znači da ne možemo pojesti neku krofnu ili slatkiš s vremena na vreme? Naravno da ne. Problem nastaje kada se unos hrane sa preteranim iznosom šećera vrši svakodnevno. Zašto? Zato što već mnogi od uobičajenih proizvoda naših dijeta, a da ne računamo naše hirove, imaju u sebi preteran iznos ovog sastojka.

ŠEĆER2

Foto: FREEPIK

 

Danas, veliki deo hrane koje svakodnevno konzumiramo pravi se od slatkih, ali praznih kalorija koje daju dobar ukus, ali nema onih osnovnih hranljivih sastojaka, neophodnih za naš organizam. Ovaj detalj je veoma čest čak i u slanim jelima i ne samo da nas ne čini srećnijima, nego škodi našem zdravlju. Štaviše, prema mišljenju Pola van der Velpena, šefa Zdravstvenog centra u Amsterdamu, prekomerna upotreba šećera može da izazove efekte slične onima koje izaziva droga, stvarajući mogućnost da se pretvori u zavisnost.

Koje efekte prouzrokuje šećer u našem telu?
Kao što smo spomenuli u drugim situacijama, pravilna ishrana se direktno povezuje sa našim mentalnim stanjem. Sa jednom umerenom dijetom bogatom neophodnim hranljivim sastojcima, moždane i telesne funkcije bolje će se obavljati. Međutim, preterana upotreba šećera, posebno onog u slatkišima i ostalim proizvodima, škodi našem fizičkom zdravlju i na kraju mentalnom. A kao što smo pomenuli, može da izazove zavisnost, što ga čini još opasnijim.

Doktorka i pisac Nensi Epltn, napravila je spisak negativnih efekata koje šećer može da izazove u našem organizmu. Među njima ističu se:
1. Šećer stvara brz porast adrenalina. Shodno tome, ako ga uzimaš da bi se opustio, u stvari stvaraš suprotan efekat.
2. Šećer je odličan za stvaranje anksioznosti i u depresivnim i stresnim stanjima može da bude totalno kontraproduktivan.
3. Kod dece prouzrokuje razdražljivost i predstavlja smetnju za koncentraciju. Ovaj efekat, više se može videti kod dece, ali se takođe može videti i kod odraslih.
4. Zbog činjenice da može da stvori zavisnost, preterana upotreba šećera može da izazove povećan rizik od alkoholizma. Ne zaboravimo da ova pića takođe sadrže šećer.
5. Šećer može da izazove prerano starenje što utiče na naše poverenje i samopouzdanje.

ŠEĆER3

Foto: FREEPIK

 

Ovo su samo neki od efekata koje šećer može da izazove u našem telu i koje se takođe proširuju na našu psihu. Ali, lista je ogromna i mogla bi da se završi sa rakom i opasnim fizičkim neuravnoteženostima. Da ove stvari ne bi stvorile neku vrstu alarmantnosti, moramo da kažemo da razumno konzumiranje šećera neće imati kontraproduktivne efekte. U stvari, upotreba razuma će biti naš najbolji saveznik. Ne zaboravimo da se šećer nalazi i u voću, povrću i raznovrsnim proizvodima koje konzumiramo svakodnevno.

Ako u nekom trenutku osetite potrebu za slatkišem, pojedite ga bez problema. Ali ako osetite da vam je stalno neophodan, možda se suočavate da težim problemom i savetujemo vam da se obratite lekaru.

Prijatelj portala