Na fotografiji je prikazano jezero nad kojim je duga.

Foto: PIXABAY

NOVI GINISOV REKORD - DUGA NA TAJVANU TRAJALA 9 SATI

Ginisova knjiga rekorda je prošlog vikenda gotovo devetočasovnu dugu, koja se u novembru prošle godine pojavila na Tajvanu, zvanično krunisala titulom duge koja se najduže videla. Šareni lukovi protezali su se u blizini Univerziteta kineske kulture u oblasti Šilin, u severnom delu Taipaija, 30. novembra 2017. Profesori Čou Kun-shuan i Liu Čing-huang sa Katedre za atmosferske nauke i njihovi studenti, ugledali su ovaj fenomen i dokumentovali ga fotografijama i videima. Posle četiri sata uposlili smo sve naše studente da fotografišu i šalju nam fotografije. Kada se srušen prethodni rekord od šest sati, bio sam toliko uzbuđen da nisam otišao ni na ručak. Morao sam da se postaram da pratimo dugu, a onda se desilo nešto još neverovatnije - prethodni rekord je oboren za tri sata, kaže Čou.

 

Čou je rekao zaposlenima i studentima da moraju da fotografišu dugu svake sekunde kako bi dokazali da nije nestajala. Samo Katedra za atmosferske nauke napravila je 10 000 fotografija, a fotografisali su i profesori i studenti sa drugih katedri. To je bilo dovoljno da se dokaže Ginisovcima da je duga zaista bila tu i da je trajala 8 sati i 58 minuta. Ovim je oboren rekord koji je postavila duga iz Vederbija u Jorkširu, u Engleskoj, u martu 1994. i koja je trajala 6 sati. Čou i njegove kolege nije potpuno iznenadila ova duga. Oni su, zapravo, nekoliko dana pre toga pratili drugu dugu koja je trajala skoro 6 sati. 

 

Ovaj kampus je pogodno mesto za pojavu mega-duga, jer u određenom delu godine monsuni sa severoistoka zadržavaju veliku količinu vlažnosti u vazduhu. Mirni, spori vetrovi stvaraju atmosferske prilike pogodne za nastanak duga, posebno u nacionalnom parku Jangmingšan, koji je udaljen deset minuta vožnje od kampusa univerziteta. Izuzetne duge su toliko česte o ovoj oblasti da Čou smatra da treba da se koriste za privlačenje turista.

 

Ovo nije prva magična duga koja je zabeležena.  Naučnici su 2011. napravili fotografiju četvorostruke duge u blizini Bremerhavena, u Nemačkoj. Takođe postoji i svetski rekord za najfenomenalniju reakciju na duge, a drži ga Paul Vaskez,sa nadimkom Medved, čija će rekcija na duplu dugu iz 2010. zauvek živeti na internetu.

Prijatelj portala