PORUKA U BOCI

Foto: PIXABAY

DA LI PORUKA U BOCI ZAISTA STIŽE DO SVOG ODREDIŠTA?

Da li poruke u boci imaju svoju stvarnu, praktičnu primenu ili predstavljaju gest nečeg romantičnog i pomalo zaboravljenog? Naučnici su otkrili da je najstarija poruka u boci konačno stigla do svog odredišta! Naime, ona je doputovala do Australije. Pronađena je na jednoj od plaža ove zemlje, 132 godine nakon što je bačena iz nemačkog broda u Indijski okean, kao eksperiment praćenja morskih struja. 

Četvrtasta flaša džina, koja je bila do pola ukopana u pesak, pronađena je u blizini ostrva Vedž (Wedge Island), 160 km severno od Perta, izjavili su iz Muzeja Zapadne Australije (WAM-a). Bocu je slučajno pronašla u januaru Australijanka Tonja Ilman, koja se šetala sa porodicom i prijateljima, medju kojima je bila i majka australijskog vozača Formule 1, Danijela Rikarda. Bilo je potrebno šest nedelja proučavanja i put do Nemačke da se odredi njeno poreklo, ali i da se sazna da je nemački brod Paula bacio flašu sa porukom 12. juna 1886. u Indijski okean, 590 milja (950 km) od obale, kao naučni eksperiment za praćenje morskih struja i poboljšanje morskih puteva. 

Tonji se dopala flaša, uzela ju je misleći da će lepo izgledati kao kućni dekor. Međutim, devojka njenog sina je, pokušavajući da isprazni flašu od peska, pronašla nekakav papirić. Poruka je bila natopljena, čvrsto umotana i vezana kanapom. Odneli su je kući, osušili i otkrili neobičan natpis na nemačkom jeziku i reči pisane rukom, skoro izbrisane. Kim Ilman, Tonjin suprug, započeo je pretragu na internetu gde je otkrio da poruka izgleda kao da pripada Nemačkoj mornaričkoj opservatoriji, čiji su kapetani izmedju 1864. i 1933. bacili u more hiljade boca sa porukama koje je kapetan svakog broda trebalo da dovrši. Na svakoj poruci pisali su datum, ime broda, koordinate za polozaj broda, luku sa koje je krenuo i luku u koju treba da stigne. Takođe je pisalo da osoba koja bi otkrila poruku, treba da je preda u najbliži nemački konzulat ili u sedište Nemačke mornaričke opservatorije u Hamburgu. 

PORUKA U BOCI

Foto: GOOGLE

 

Ilmanovi su obavestili Muzej Zapadne Australije (WAM), koji je došao u kontakt sa holandskim i nemačkim istraživačima. Oni su potvrdili da je flaša napravljena u 19. veku u Holandiji, hartija i štampani obrazac pripadaju istom vremenu i da je brod Paula isplovio iz Kardifa za Makasar 1886. godine, kao što piše u poruci. Ros Anderson, iz Muzeja Zapadna Australija, objašnjava kako je prilikom istraživanja nemačkih arhiva pronađen kalednar i vremenska prognoza broda Paula, među kojima je i kapetanova beleška iz 12. juna 1886. godine, u kojoj navodi kako je bacio jednu flašu u more. Datum i koordinate tačno odgovaraju ovoj poruci, a grafička analiza poruke i ručno pisane beleške kapetana dokazuju ovu tvrdju. Autentičnost poruke potvrđena je od Federalne pomorske i hidrografske službe Nemačke (BSH), i Nemačkog meteorološkog zavoda (DWD).

Pronađena poruka i boca biće izložene 2 godine u Muzeju Frimantl, u lučkom gradu Zapadne Australije, gde će mnogobrojni posetioci imati priliku da vide najstariju poruku u boci. Ukoliko mislite da ćete se osećati bolje i lakse ako vaše želje i tajne „zaplove” morem, razmislite, jer boca, pre ili kasnije, doplovi do obale!

Prijatelj portala