vožnja brodićem po Amsterdamu

Foto: pixabay

DA LI STE ČULI ZA BRODIĆ U AMSTERDAMU KOJI „PECAˮ PLASTIKU

Iako amsterdamskim kanalima plove mnogi turistički brodići, jedan među njima je poseban. Plastični kit (Plastic Whale) je brodić čiji putnici, pored razgledanja grada, imaju zadatak da skupljaju plastični otpad iz kanala.

Plastični kit je osnovao Marius Smit 2011. godine, od kada predvodi ture skupljanja plastičnog otpada u Amsterdamu i Roterdamu. Kada je putovao Azijom u svojim 30-im godinama, Smit se šokirao količinom plastičnog zagađenja koje je tamo zatekao, pa je odlučio da doprinese rešavanju ovog problema. Kada se vratio u Amsterdam i primetio koliko plastike ima u kanalima, uvideo je razmere ovog problema i značaj njegovog rešavanja.

Amsterdamska kompanija za održavanje čistoće vode, Vaternet (Waternet), je procenila da se svakog dana iz amsterdamskih voda ukloni oko 3.500 kilograma otpada. Iako možda ideja građana da zasuku rukave i pomognu gradu da se otarasi smeća ne deluje previše značajno kada se uporedi sa količinom otpada, ova tura je ipak iznenađujuće popularna i uspešna u obavljanju svog posla.

Uz pomoć ove i drugih akcija, poput prvog supermarketa bez plastike na svetu, Amsterdam postaje vodeći grad u borbi protiv zagađenja plastikom. Tokom 2017, devet ovakvih brodića je uz pomoć 6.000 turista prikupilo 5060.000 PET flaša iz vode i još tri puta više drugog otpada.

zagađena reka

Foto: pixabay

 

Pored plastike, turisti su otkrili i mnogo zanimljivih predmeta, kao što su novčanici, pasoši, ključevi koje su bacili lopovi ili ispustili pijani turisti. Jedna putnica je čak i pomislila da je upecala leš, ali se ispostavilo da je to bila velika lutka. Jednom je nađeno pismo u boci adresirano za Nemačku koje su poslali, ali nisu dobili odgovor.

Plastične flaše koje brodić prikupi recikliraju se na jedinstven način – od njih se prave novi brodići koji imaju istu namenu. Tako se stvara ciklus rešavanja problema: što je više plastike, toliko će biti novih brodića kojima će se ova akcija proširiti. 

Ukoliko želite da budete deo ove akcije, požurite u Amsterdam. Kako se ova flota širi, plastike je sve manje, što će prirodno akciju i privesti kraju. Što se Smita tiče, njemu će biti drago kada ovaj posao zamre, jer to zapravo i jeste njegov cilj. On sada razmišlja da posao prebaci u Indoneziju ili Indiju, jer ,kako kaže, „siromaštvo i smeće idu ruku pod ruku“.

Mi postojimo da rešimo problem kaže Smit. Zato i želimo da nam posao propadne.

 

Sada kada znamo ovu divnu priču o Plastičnom kitu, ostaje nam još da se ukrcamo na brod, ali i da razmislimo kako mi možemo doprineti borbi protiv zagađenja naše okoline plastikom.

 

Prijatelj portala