Beba kamila pije mleko

Foto: Pixabay

IZ EMIRATA NAM STIŽE PRVO KAMILJE MLEKO ZA DECU

Emiratska kompanija u Dubaiju je u utorak objavila početak proizvodnje i distribucije prvog kamiljeg mleka u svetu za decu koja pate od alergije na kravlje mleko. Emiratska fabrika za proizvodnju kamiljeg mleka i njegovih derivata, „Kamilišis”, predstavila je novi proizvod tokom svog učešća na sajmu hrane arapskog zaliva, koji je održan u Dubaiju.

Mutašr Avad el Badri, zamenik generalnog direktora kompanije, izjavio je u saopštenju da je mleko u prahu specijalno napravljeno za decu od 1 do 3 godine starosti, ističući da ono sadrži deset puta više kalcijuma nego što ga ima u drugim vrstama mleka.  

Marka „Kamilišis” ima poverenje na lokalnom i svetskom tržištu kao jedini brend u svetu koji je dobio odobrenje Evropske komisije za izvoz u zemlje EU, pod strogim zdravstvenim uslovima i zahtevima. 

Said Džuma bnu Sabih, generalni direktor kompanije, rekao je da je kamilje mleko sastavni deo arapske, a i islamske kulture uopšte i jedan od osnovnih stubova autentičnih vrednosti, običaja i tradicije UAE, koju su njeni stanovnici nasleđivali iz generacije u generaciju. Kamilje mleko se smatra jednim od najvažnijih izvora hrane za decu i stanovnike arapskog poluostrva. Mlečni proizvodi i ekstraktno meso od kamile su stekli široku popularnost na tržištu arapskog zaliva u prethodnim godinama. A tu su uključeni i čokolade, hamburgeri i drugi prehrambeni proizvodi.

Ukazao je na to da su se naučnici interesovali za istraživanja povezana sa kamiljim mlekom u poslednjoj četvrtini 20. veka. Oni su sproveli stotine istraživanja na raznim vrstama kamila i hemijskim sastojcima mleka koje proizvode, pa i u periodu proizvodnje mleka nakon porođaja. Nakon ekstenzivnih studija, savremena naučna zajednica je prošla kroz diskusiju o zdravstvenim prednostima konzumiranja kamiljeg mleka, da bi stigla do napredne faze pokretanja medicinskih studija o potencijalnoj ulozi ovog mleka u lečenju nekih vrsta bolesti. 

Znajući koliko je mleko važno za bebe u prvim mesecima, čini se da će ovaj proizvod postati uobičajena zamena kravljem mleku kod one dece koja nisu u mogućnosti da ga konzumiraju.

Prijatelj portala