Zlatni sarkofag

Foto: Piabay

OTKRIVENA JE DO SADA NEPOZNATA EGIPATSKA NEKROPOLA

Prva asocijacija na Egipat su svakako piramide, posebni tipovi grobnica vladara i čuda Starog Sveta. Ove grobnice kriju tajne života faraona i sinonim su za mistiku i bogatstvo ove antičke civilizacije. Za sve ljubitelje egipatske kulture i civilizacije donosimo radosnu vest ‒ otkrivena je još jedna egipatska grobnica.

Naime, grupa arheologa je otkrila do sada nepoznatu i najverovatnije 2000 godina netaknutu egipatsku nekropolu.

Utvrđeno je da ova grobnica potiče iz kasnog perioda Starog Egipta, preciznije iz vremena vladavine ptolemejske dinastije, nazvane po rodonačelniku Ptolemeju I Soteru. Dinastija Ptolemejida je upravljala helenističkim Egiptom od 305. godine p.n.e. do 30. godine n.e. Kraj vladavine ove dinastije je vezan za smrt njihovog poslednjeg potomka, kraljice Kleopatre.

Nekropola se nalazi južno od Kaira i u njenom sklopu se nalazi barem 8 grobnica (mada arheolozi očekuju da će naći još), a svaka sadrži po nekoliko sarkofaga.

Egipatski ministar za antikvitete, Kaled el-Anani, izjavio je da će istraživanja i proučavanje nalazišta trajati barem 5 ili 6 godina. Iskopavanjem, koje je započeto krajem 2017. godine, rukovodi Mustafa Vaziri iz Ministarstva za antikvitete.

Naučnici su za sada utvrdili da nekropola sadrži nekoliko grobnica koje pripadaju različitim porodicama. Posebno je zanimljiva grobnica sveštenika boga Tota sa glavom ibisa. Na kanopama, posebnim urnama u koje se smeštaju organi preminule osobe tokom mumifikacije, nalazi se natpis Djehuty-Irdy-Es, odnosno Jedan od Velike Petorice, koji označava titulu najstarijeg sveštenika boga Tota.

Istraživački tim je pronašao i oko hiljadu figura od glazirane gline, koje predstavljaju sluge ili sledbenike smeštene u grobnicu kao pratnja pokojniku u zagrobnom životu.

Prijatelj portala