MENI

Foto: PIXABAY

KAKO MENI RESTORANA UTIČE NA IZBOR JELA?

Došli ste u restoran. Konobar vam donosi jelovnik u kožnoj foliji i vaš pogled privlači nekoliko navedenih jela. Okrećete se ka konobaru i naručujete. Vaš ukusni obrok se potom priprema, i vi ostavljate jelovnik po strani, ne obraćajući više pažnju na njega. No, da li ste se nekada zapitali jeste li određeno jelo izabrali ne samo jer vam se dopada nego i zbog toga kako je ono prezentovano u meniju? Ljudi menije posmatraju samo kao liste jela i njihovih cena, ali oni su mnogo više od toga. Iza njihovog sastavljanja postoji čitava nauka i velikim restoranima, svesnim da postoji mnogo elemenata koji utiču na prodaju,  treba čak osamnaest meseci da naprave savršen meni.

Već sama korica menija je bitna. Što je meni teži, to prestižnije restoran deluje. Slova su takođe značajna. Kurziv označava kvalitet, okrugla slova asociraju na slatko, a uglasta na slano. Najbitniji su opisi i dodate reči koje hrani daju karakter. Nešto specifično kao file aberdinske angus govedine sa krupnim pomfritom začinjenim ruzmarinom deluje mnogo privlačnije nego šnicla i pomfrit. U nekim istraživanjima se pokazalo da su ovakve promene povećavale prodaju određenih jela za čak 27 procenata. Ipak, ono na šta svaki gost restorana treba da obrati pažnju jesu predugački nazivi jela. Sasvim jednostavna jela kao šnicla i pomfrit mogu da se opišu i mnogo dužim imenom od prethodno pomenutog, pa postoji šansa da ne primetite koliko malo dobijate za cenu koja stoji navedena uz obrok.

Potom je naročito efikasno preciziranje vrste mesa, kao u prethodnom primeru. Za povrće je najbolje naglasiti efekat koji izaziva u ustima, predstaviti ga recimo pridevom hrskav. Sličan efekat imaju dodaci kao što su bakin, domaći i ručno pravljen. Pored toga, sastavljači menija vode računa i o njihovoj boji, jer je  poznato da određene boje šalju specifične signale. Tako, zelena boja označava svežinu i zdravlje, narandžasta stimuliše apetit, a crvena sugeriše hitnost.

KUVAR I HRANA

Foto: FREEPIK

 

Svima nam je poznato da prodavnice ne koriste okrugle brojeve, već se cene završavaju devetkom kako bi delovale pristupačnije, ali restorani su otišli korak dalje i mnogi izbacuju valutu, ili čak pišu cenu slovima, kako bi smanjili osećaj da uopšte trošite novac.

Pokazalo se da je raspored jela u meniju takođe bitan. Kada je prva stavka najskuplja, ostale deluju jeftino. A pošto previše stavki negativno utiče na izbor, pokazalo se da je najbolje da bude ponuđeno tri do sedam stavki po kategoriji. Sastavljači menija toliko vode računa o vizuelnom utisku koji bi jelovnik trebalo da ostavi da katkad koriste i  razne trikove koji utiču na izbor jela. Tako će u nekim restoranima slike same hrane izostati sa menija, jer ljude asociraju na jeftinu brzu hranu. Takođe, slike već izazivaju određene ukuse koji možda neće biti isti kao pravi ukus toga jela, pa negativno utiču na utisak o kvalitetu.

Kakva je budućnost menija, na čije sastavljanje pojedini restorani troše velike svote novca? Razvoj tehnologije i internet meniji već sada značajno utiču na opšti izgled jelovnika u restoranima. Na internetu je  upravo korišćenje slike vrlo važno, jer se ispostavilo da su pokreti proteinskih jela, kao što je rastezanje kačkavalja, veoma privlačni ljudskom oku. A tehnologija će najverovatnije uskoro uznapredovati toliko da će meniji po pokretima očiju moći da prepoznaju šta želite i da vam to preporuče. 

 

Prijatelj portala