planina po tmurnom vremenu

Foto: pixabay

„IZGUBLJENI SVET” GDE KIŠA PADA SVAKI DAN

Planina Roraima se nalazi između Venecuele, Brazila i Gvajane i predstavlja najviši deo lanca tepuijskih visoravni u Južnoj Americi. Njen najviši vrh je Maverik Rok koji se izdiže na 2.810 metara nadmorske visine. Planina leži na gvajanskom štitu, nalazi se u nacionalnom parku Kanaima, i veruje se da je jedna od najstarijih geoloških formacija na Zemlji, koja ima oko dve milijarde godina.

O ovoj planini pričaju se brojni mitovi i legende, te ona igra i veliku ulogu u spiritualnom životu indijanskog plemena Pemon. Kako bi se otkrile misterije ove planine, pre desetak godina počelo je istraživanje neobičnih stalaktitnih izraslina na zidovima njenih tajanstvenih pećina.

Na Roraima skoro svaki dan pada kiša, zbog čega je postala dom za nekolicinu interesantnih biljnih i životinjskih vrsta koje se, sem ovde, ne mogu naći nigde u svetu. U niskoj vegetaciji može se pronaći biljka mesožderka Heliamphora, delikatni zvončići, kao i zaštićena endemska vrsta žabe krastače. Veruje se da su upravo ova planina i njena očaravajuća okolina bile inspiracija za popularnu naučno-fantastičnu priču o dinosaurusima „Izgubljeni svet”, koju je 1912. godine objavio Artur Konan Dojl (Arthur Conan Doyle).

biljka mesozderka

Foto: pixabay

 

Može se reći da danas ova planina predstavlja jednu od omiljenih destinacija planinarskih entuzijasta. Put do vrha obično traje dva dana. Iako je put do platoa dobro označen, lako je izgubiti se po njenim brojnim stazama koje su obavijene gustim, tmurnim oblacima. Baš iz ovog razloga je svima koji planiraju da se popnu na Roraimu preporučljivo da uzmu lokalne vodiče iz Paraitepuija.

Planina Roraima, mada je vrhunski izazov i za najspretnije avanturiste, višestruko vraća uloženi trud, pružajući hrabrima šansu da se na trenutak izgube u oblacima, okruženi retkim životinjskim vrstama i vazduhom koji je prepun misterioznih priča i drevnih mitova.

Prijatelj portala