devojka i pas sede zajedno i gledaju u daljinu

Foto: pixabay

DA LI NAM PSI ZAISTA VERUJU?

Ponekad je zabavno poigravanje sa psima – pretvaraš se da bacaš loptu ili ga navodiš u pogrešnom pravcu, ali on se ne može prevariti: jedna nova studija je pokazala da pas brzo razume kojoj osobi ne treba verovati i pre ili kasnije počinje da je u potpunosti ignoriše.

 

Ovo nisu bili prvi istraživači koji su otkrili moćnu intuiciju pasa. Jedna druga studija u poslednje vreme otkrila je da psi prave razliku između srećnih i ljutih izraza ljudskog lica i znaju kako da se ponašaju u skladu sa tim. Skoro objavljena studija u časopisu Animal Cognition objašnjava detaljno da pas zna kada neko laže. Da bi ovo testirali, istraživači, predvođeni Akikom Takaokaom sa univerziteta japanskog grada Kjota, testirali su 34 psa u 3 kruga.

 

U prvom krugu oni su na uzbudljiv način pokazali psima gde je sakrivena hrana i tako su zadobili poverenje pasa. Ali u drugom krugu isti istraživači su prevarili pse pokazujući im praznu posudu. U trećem krugu istraživači su ponovo pokazali posudu sa hranom, ali psi nisu reagovali uopšte: posuda je predstavljala stvar koja pokazuje određen nivo nepoverenja.

 

„Socijalna inteligencija pasa je razvijenija nego što smo misliliˮ, rekao je Takaoka za vesti BBS-ja, dodajući da se ova socijalna inteligencija „selektivno razvila tokom dugog života sa čovekomˮ. Ovo objašnjava zašto su psi spremni da poveruju prvi: psi se delimično oslanjaju na ljude i od njih dobijaju informacije o okolini; ako im svet ukazuje nepoverenje, oni mogu da budi uplašeni, a u nekim slučajevima i agresivni.

 

Prema tome: budite iskreni sa psima i sigurno će vam uzvratiti vernošću i ljubavlju.

Prijatelj portala