Voz dolazi na stanicu

Foto: PIXABAY

JAPANSKI VOZOVI LAJU I TERAJU JELENE OD PRUGE

Istraživači u Japanu su dizajnirali posebne vozove koji proizvode lavež pasa ili oponašaju neke druge životinje kako bi uplašili jelene i udaljili ih od pruga.

 

Britanski BBC radio prenosi vest o ovom pokušaju da se smanje smrtni slučajevi životinja koje hoće da pređu prugu. Po rečima zvaničnika Instituta za tehnička istraživanja i održavanje železničke pruge, 3 sekunde zvuka koji imitira jelena je dovoljno da privuče pažnju životinja, a potom sledi 20 sekundi zvuka laveža psa, koji treba da uplaši životinje i zadrži ih što dalje od pruge.

Ako se ova tehnologija pokaže efikasnom, budući planovi su da se naprave mesta sa ovakvim zvucima u blizini stanica gde se jeleni obično skuplajuju. Istraživači obećavaju da buka neće dospeti do naseljenih mesta.

 

Možda niste znali, ali železničke pruge privlače jelene zbog potrebe za gvožđem u njihovoj ishrani, te zbog toga oni ližu prugu. Da bi se ovo sprečilo, prvobitna ideja je bila da se po prugama poprska crni sprej, ali je kiša primorala istraživače da odustanu od toga. Drugi plan, za koji su zaposleni dobili nagradu, se sastoji u postavljanju specijalnih senzora. Postavljeni senzori omogućavaju jelenima pristup prugama dok se vozovi ne kreću, a kada voz pođe, oni zatvaraju prugu i jeleni joj ne mogu prići. Ovaj sistem je znatno smanjio nesreće ovog tipa.

Ministarstvo za javni prevoz u Japanu izveštava da je u toku jedne godine potvrđivano oko 600 slučajeva da voz udari jelena ili neku drugu divlju životinju, što je uticalo na kašnjenja i do 30 minuta u železničkom saobraćaju.

 

Ove inovativne metode će sigurno doprineti smanjenju kašnjenja, što je prvobitni cilj, ali što je još važnije, smanjiće se broj ubijenih životinja.

Prijatelj portala