SLONOVI

Foto: PIXABAY

10 INTERESANTNIH ČINJENICA O NAJVEĆIM KOPNENIM ŽIVOTINJAMA – SLONOVIMA

Sigurno ste svi čuli za Damba, malog slona koji ume da leti. Ali, koliko zaista znate o slonovima kao vrsti? Redakcija Red Info Portala vam prenosi nekoliko zanimljivih činjenica o ovim životinjama.

1. Slonovi su najveće kopnene životinje na Zemlji. Najveći slon, pronađen u Angoli, bio je mužjak težak preko 12 tona, sa visinom ramena od 3,96 metara, viši čak za jedan metar od prosečnog mužjaka u Africi.

2. Danas u svetu postoje tri vrste slonova: afrički slon, planinski afrički slon i azijski slon (poznatiji kao indijski slon). Ostale vrste su nestale.

3. Odmah nakon rođenja, telo slona teži oko 120 kilograma. Slonovi obično žive između 50 i 70 godina, dok je najstariji slon živeo čak 82 godine. Zdravi i odrasli slonovi nemaju prirodnih predatora, iako lavovi mogu da napadnu male i slabe slonove.

4. Slonova surla je veoma osetljiva. Može ubrati i samo jednu travku, ali isto tako je i dovoljno snažna da otkine granu sa drveta. Surlu koriste i kako bi pili vodu. Mogu da usisaju do 14 litara vode, koju potom prebace u usta. Pored ovoga, surlu koriste da bi se okupali i za špricanje blatom koje im služi kao odlična zaštita od sunca.

5. Sa težinom malo većom od 5 kilograma, mozak slona je veći nego kod bilo koje druge kopnene životinje. Smatra se da slonovi umeju da ispolje i razumeju širok spektar ponašanja, obuhvatajući i ponašanja vezana za tugu, stvaranje muzike, umetnost, altruizam, igranje, alat, saosećanje i samosvest.

6. Slonovi žive u regulisanom društvenom poretku. Društveni životi mužjaka i ženki veoma su različiti. Ženke čitav svoj život provode u zatvorenim grupama sastavljenim od majki, kćerki, sestara i tetki, kojima uglavnom upravlja najstarija ženka. Odrasli mužjaci uglavnom žive samačkim životom.

7. Kljove slonova stalno rastu, a kod mužjaka mogu porasti i do 18 cm godišnje. Kljove koriste za kopanje zemlje u potrazi za vodom, solju i korenjem. Koriste ih još i da bi gulili koru sa stabala, kao i da bi premeštali drvlje i granje kada čiste put ispred sebe.

8. Slonovi znaju da plivaju poprilično dobro, ali ne mogu kaskati, skakati i galopirati. Zapravo, oni imaju samo dva načina kretanja: šetnja i brži hod koji je sličan trčanju.

9. Afrički slonovi se trenutno nalaze u 37 afričkih zemalja. Razlikuju se od azijskih slonova na nekoliko načina, a najlakše ih je prepoznati po većim ušima. Takođe, afrički slon je obično veći od azijskog, i ima konkavna leđa. Kod azijskih slonova samo mužjaci imaju kljove, dok kod afričkih slonova kljove imaju i mužjaci i ženke, i obično su manje dlakavi od svojih azijskih rođaka.

10. Slonovi su biljojedi i provode do 16 sati dnevno jedući razno bilje. Njihova ishrana je vrlo raznovrsna, sezonski i regionalno. Slonovi se pre svega hrane lišćem, korom drveta i plodovima drveća i grmlja, a jedu i mnoge vrste trava i raznog bilja.

Bez obzira na to koliko znamo o njima, ili koja je razlika između indijskih i afričkih slonova, morate priznati da su neodoljivi!

 

Prijatelj portala