RINGIŠPIL

Foto: PIXABAY

ZANIMLJIVA ISTORIJA NASTANKA RINGIŠPILA!

Imali ste prilike da se na nekom vašaru vozite na ringišpilu? A da li ste se nekada zapitali kako je nastala ova sprava? I odakle uopšte potiče njen naziv? Red Info Portal vam predstavlja kratku istoriju ringišpila.

Prema tvrdnjama jednog muzeja, reč ringišpil (carousel) znači „mali rat”  po vežbi koja se odigravala među arapskim i turskim vojnicima u 12. veku. Iako je igra izgledala blesavo, ona je ipak bila ozbiljna vežba u jahačkim veštinama: jahači bi se dobacivali glinenim loptama napunjenim parfemom, a jahač koji ne uspe da uhvati kuglu osećao bi se na parfem sve dok ne bi dobio priliku da se okupa.

Italijanska i španska reč za „mali rat” je carosella i garosello, da bi je i Francuzi preuzeli kao carousel. Francuzi su takođe unapredili ovu vrstu treninga tako što su osmislili napravu pomoću koje bi se učesnici pripremali za razna takmičenja, a ona je direktni potomak ringišpila kakvog danas poznajemo. Kako bi se pripremili za takmičenja, napravljena je sprava koja se sastojala od drvenih konjića bez nogu koji su prečkama bili spojeni za centralnu gredu koja se vrtela. Nju su ponekad okretali ljudi, nekad konji, a nekad i mule, a jahači bi bili na drvenim konjićima, razvijajući veštine poput borbe kopljima.

 

KONJIĆI RINGIŠPIL

 

Prve ringišpile su pokretali ljudi, što bi značilo da čovek okreće čitavu strukturu koristeći samo polugu ili konopac, a neki su se oslanjali i na životinjsku snagu. Ono što je bilo rizično jeste da na samom početku konjići nisu bili pričvršćeni za osnovu, pa se događalo da jahači ispadnu iz sedišta.

Kako se ringišpil razvijao, neko vreme se koristio i bicikl za pokretanje ove naprave. Ringišpil kakav danas poznajemo napravljen je tek 1861. godine, a njegov izumitelj, Englez Tomas Bredšou, te godine ga je samo predstavio, a lansirao ga je 1863. godine. Kritika na njegov izum bila je oštra: „Vrteška je ogromnih proporcija i pokreće je parna mašina koja se tako naglo okreće da je pravo čudo kako smeli jahači ne izleću iz nje kao iz topa”.

Zlatno doba ringišpila počelo je tek njegovim dolaskom u Ameriku. Američki ringišpili su bili mnogo veći od evropskih, a drveni delovi mnogo detaljniji. Takođe, dodate su im razne životinje i mitska bića, mogućnost da se kreću gore-dole, kao i u krug.

Verujemo da niste očekivali ovakvu priču i da vas je iznenadilo značenje same reči. I nas je! Bilo kako bilo, drago nam je da je „mali rat” pretvoren u nešto zabavno!

Prijatelj portala