Foto: Pixabay

ZAŠTO SU PROZORI AVIONA OVALNOG OBLIKA?

Da li ste ikada sedeli u avionu i zapitali se zbog čega su prozori zaobljeni? Ako i niste, sada se verovatno pitate. Većina prozora je ipak pravougaonog oblika, zbog čega su onda avioni toliko posebni?

Postoji jedan veoma važan razlog zbog čega su prozori zaobljeni, a to je upravo bezbednost putnika.
Reč je o čistoj fizici. Kada bi prozori na avionu bili pravougaoni, to bi izazvalo pritisak u uglovima prozora, koji su prirodne slabe tačke letelice. Samim tim poraslo bi opterećenje koje bi u kombinaciji sa vazdušnim pritiskom i velikom brzinom izazvalo raspadnanje aviona.


Foto: Pixabay
Kako ovo znamo?
Nažalost, u ranim danima vazduhoplovstva, avioni su imali kockaste prozore, koji su služili u slučajevima kada se avion kreće relativno sporo i leti nisko. Međutim, kada bi povećali brzinu i visinu, ovakvi prozori bi se ponekad jednostavno raspali.

Ovakav slučaj dogodio se čak dva puta, 1953. i 1954. godine, što je tvorce aviona primoralo da koriste zaobljene prozore. Ovakvi prozori ravnomerno raspodeljuju vazdušni pritisak unutar aviona i smanjuju verovatnoću pucanja. Kružni prozori su jači od kockastih i bolje podnose razlike između unutrašnjeg i spoljašnjeg pritiska.

Dakle, nije u pitanju estetika već fizika. Ako smo naučili da veća visina povećava pritisak i uglovi prozora pucaju, zašto su onda i brodski prozori ovalni? Ostaje nam da za odgovor na ovo pitanje sačekamo rezultate nekog novog zanimljivog istraživanja.

Prijatelj portala