ŠPANSKA ZASTAVA

Foto: PIXABAY.COM

ŠPANSKA (POGREŠNA) VREMENSKA ZONA

Da li vam je ikad palo na pamet da način na koji ljudi gledaju na sat nije ispravan? Red Info Portal upoznaje vas sa španskom vremenskom zonom, koja se ne slaže sa ostalima i razlog je zbog koga Španci imaju specifičan životni stil.

Španija ima identičnu geografsku dužinu koju ima Velika Britanija, mada već 75 godina se vodi vremenskom zonom centralne Evrope. Za ovo je odgovorna vlast Franciska Franka, koji je, kako bi se solidarisao sa svojim ratnim saveznikom, Adolfom Hitlerom, prilagodio vremensku zonu Španije njegovoj.

Naime, Španci imaju veoma fiksan životni stil. Na posao dolaze oko devet, zatim rade sve do dva. Tada imaju pauzu za ručak u trajanju od pola sata, nakon koje sledi i par manjih pauza sve do osam sati kada završavaju sa poslom. Večeraju najranije u devet, dok prva televizijska emisija počinje u pola jedanaest, što im znatno umanjuje sate sna i stoga njihova produktivnost opada.

Iz ovih razloga, vladini zvaničnici zauzimaju predlog da se vrate u prvobitnu, ispravnu vremensku zonu, jer bi na taj način životni ritam stanovnika bivao zdraviji, radno vreme bi se završavalo do šest, a Španci bi bili znatno produktivniji.

Prijatelj portala