So u posudi u krupnom planu

Foto: PIXABAY.COM

KAKO SVE MOŽETE ISKORISTITI KUHINJSKU SO

So je jedan od začina bez koga nijedna kuhinja ne može. Pored toga što kao začin daje ukus hrani, so je našla svoju primenu i u održavanju domaćinstva i kao odličan čistač. U nastavku teksta pročitajte šta to sve so može da očisti.

Ako ne možete da podnesete neprijatan miris u frižideru, so je tu da pomogne. Pomešajte vodu, so i sodu, a zatim krpom utrljajte smesu po površini frižidera. Na ovaj način frižider će i lepo mirisati i biti čist.

Takođe, za čišćenje rđe na bilo kojoj površini može pomoći so u kombinaciji sa limunovim sokom. Nakon utrljane smese po površini zahvaćenom rđom, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim to mesto očistite sunđerom.

Za čišćenje staklenog bokala za kafu sve što treba da uradite je da pomešate so sa ledom. Stavite smesu u posudu i promućkajte. Odmah nakog toga isperite i videćete da su mrlje od kafe nestale.

Jedna od najgorih fleka na odeći jeste ona nastala od vina. I ovde so može priteći u pomoć. Na fleku treba staviti što više soli kako bi dovoljno upila vino, a pre nego što stavite svoju odeću u mašinu za veš, potopite je u hladu vodu pola sata.

Isto tako, da biste otklonili fleke nastale od krvi na odeći, treba da je potopite u hladnu i posoljenu vodu. Zatim, stavite svoju odeću u toplu vodu i malo je protrljajte sapunom. Vidćeta da će fleka spasti. Takođe, vodite računa i o tome da vruća voda ne odgovara svim tkaninama.

So može biti i u službi lepote. Tako možete pomešati jednu kašiku soli i dve kašike kuhinjske sode, a zatim uz pomoć četkice za zube utrljati smesu na zube. Postupak ponovite 2-3 puta nedeljno i videćete kako će vaši zubi postajati belji.

Za kraj, ako želite da se otarasite dosadnih mrava koji su počeli da se pojavljuju u vašem domaćinstvu, to možete učiniti uz pomoć soli, tako što ćete je jednostavno posuti na mestima gde se mravi pojavljuju. Mravi ne vole da hodaju po soli, pa kad je vide ispred sebe pokušavaće da je izbegnu.

Verovatno da niste ni bili svesni da u svojim kuhinjama svakodnevno posedujete i upotrebljavate jedno od najefikasnijih sredstava za čišćenje. Nadamo se da smo ovim savetima pomogli domaćicama u borbi sa neprijatnim kuhinjskim mirisima, flekama i ostalim nezgodama.  

Prijatelj portala