BALSKE HALJINE

Foto: PIXABAY

ŠTA SE KRIJE ISPOD RASKOŠNIH HALJINA 19. VEKA

U viktorijanskom dobu ljubitelji mode težili su idealnoj ženskoj silueti i bili su spremni na ekstremne mere da to i ostvare. U bizarne modne zločine 19. veka ubrajamo korsete sa čeličnim kostima, dijetu sa pantljičarama, „ovčiji but” rukave (pufnasti, široki i veoma neudobni), ali prvo mesto pripada krinolini i njenoj manje smrtonosnoj rođaki – turnir haljini.

RUKAVI

Foto: GOOGLE FREE IMAGES/WIKIMEDIA

 

 

Aleksandar Daglas je patentirao turnir haljinu 1857. godine u Njujorku. Modi turnira trebalo je skoro deset godina da postane trend. Za modu dekade, koja joj je prethodila, karakteristične su najšire suknje koje su se ikada nosile. Sve to ima veze i sa ženskom figurom – u 19. veku u modi je bila vretenasta figura, koju je kasnije zamenio oblik peščanika kao najpoželjniji za žene, a potom se vretenast oblik ponovo vratio u modu. Siluetu haljine nije činilo telo, nego niz ženskog rublja, kao što su potkošulja, podsuknja, držač suknje, turniri i korseti, kako bi se stvorio željeni oblik. Upravo u tom veku su feministkinje, zagovornici zdravog života i doktori počeli da kritikuju žensku modu, posebno modne trendove opasne po žensko zdravlje. Razloge za ovo će najbolje objasniti osvrt na neverovatne suknje koje su žene nosile tada, kao što su krinoline ili turnir haljine.

ZELENA HALJINA

Foto: GOOGLE FREE IMAGES/WIKIMEDIA

 

Krinolina je dobila ime kombinovanjem engleskih reči „crin”, krutog materijala od konjske dlake i reči „linen”, što znači platno. Postala je popularna sredinom 19. veka. Oblik joj je davao obruč koji je bio od kostiju ili čak čelika, i formirao je „kavez”. Pomama za krinolinama obuzela je svet. Fabrike su proizvodile na hiljade i hiljade krinolina. Osim što je u njima bilo teško kretati se, krinoline bi onog ko ih nosi bukvalno zarobile u ogromnom kavezu iz kog je bilo teško izaći, a često su bile prekrivene zapaljivim tkaninama, što je bilo uobičajeno u viktorijanskom dobu. Zabeleženo je da je oko   3000 žena umrlo u požarima vezanim za nošenje krinolina pedesetih i šezdesetih godina 19. veka. Već sredinom 1860., krinolinu je smenila turnir haljina. Kako je život u gradu postajao sve popularniji, žene su provodile više vremena van kuće i samim tim nošenje krinoline više nije bilo izvodljivo.

Negde sredinom 19. veka moda je krenula napred i ostavila krinolinu za sobom. Ovalna silueta zavladala je ženskom modom. Isticala je i davala punoću stražnjem delu, dok je prednji deo bio spljošteniji. Bilo je samo pitanje vremena kada će moda dati priliku turniru jer je bio praktičniji i zauzimao manje prostora. Uvođenjem turnira menja se oblik čitave haljine, a ne samo izgled stražnjeg dela. Suknje su bile ravne spreda, sa naborima prebačenim pozadi preko uzdignuća, turnira, napravljenog od konjske dlake ili malog jastuka. Turnir je prvobitno počinjao visoko na stražnjem delu, pa se zatim spuštao u blagom padu u šlep, dok je kod kasnijih modela počinjao niže, sve dok konačno turnir haljina nije u potpunosti izašla iz mode.

CRVENA HALJINA

Foto: GOOGLE FREE IMAGES/WIKIMEDIA

 

 

Jedan anonimni doktor je 1888. godine uputio pismo Bostonskom medicinskm časopisu (Boston Medical and Surgical Journal) u kom je izrazio zabrinutost tadašnjim modnim trendovima. Naveo je mnogobrojne zdravstvene probleme vezane za žensku modu tog vremena: korseti koji stežu unutrašnje organe, premale cipele na špic koje su deformisale stopalo, ali najviše zamerki izneo je na račun turnira. „Žena koja nosi turnir haljinu nikada ne može da sedi u prirodnom položaju”, navodi doktor u pismu. „Njoj je nemoguće da odmori leđa o bilo koji naslon. Ne sumnjam da žene koje moraju da provode dane sedeći imaju ogromne probleme sa leđima koji su bar delom izazvani nošenjem turnira”.

Dokumenti iz Muzeja kraljice Viktorije i princa Alberta (Victoria and Albert Museum) zabeležili su da je turnir haljina izašla iz mode oko 1888. godine. Za razliku od krinoline, koja povremeno ispliva iz zaborava, najčešće za potrebe venčanica – moda turnira se više nije vraćala na scenu.

Od krinolina, turnir haljina, preko jako širokih, dugačkih suknji, do onih uskih do kolena, ili pak malo iznad – moda diktira trendove. Mini-suknja vodi korene iz 20. veka, a i dalje je omiljena na modnoj sceni. Ponekad nas kreatori iznenade širokom suknjom do kolena, koje su se u 20. veku nosile sa uštirkanim žiponom. U poslednje vreme su pak na sceni lepršave suknje koje padaju do polovine listova. Kako svaki modni trend nastaje po nekom uzoru iz prošlosti, možda kreatori imaju novo iznenađenje za nas u narednoj sezoni.

Prijatelj portala