Foto: Pixabay

KOJI PAS NAJVIŠE LIČI NA VUKA?

Možda ste se nekad zapitali da li je nemački ovčar zaista najsličniji vuku? Odgovor na to je da ova vrsta pasa koju još zovemo, vučjak, nije ni po spoljašnjim, a ni po unutrašnjim odlikama najsličniji vuku.
Najveća sličnost se zapravo pripisuje jednoj drugoj rasi. Radi se o čehoslovačkom vučjaku koji je potekao iz eksperimenta sprovedenog 1995. godine u Čehoslovačkoj. Ovo je bio pokušaj koji je imao za cilj da se dobije pitom i dresiran pas kao što je nemački ovčar, ali istovremeno, snažan i nezavisan poput vuka. Prvim ukrštanjem između vukova i nemačkih ovčara nastale su snažne životinje, međutim nisu bile pogodne za dresuru. Nakon nekoliko generacija, štenad postaju mirnija i poslušnija, ali zadržavaju krupnu građu vuka.
Rasa koja je priznata 1989. godine od strane „Fédération Cynologique Internationale“ odlikuje se brzinom, aktivitetom i hrabrošću. Veliki broj primera se može naći u Italiji: bilo ih je 1246 u popisu iz 2016. godine.
Ljubitelji vukova više neće morati da idu u zoološki vrt da bi se divili ovim životinjama. Sada će moći da poseduju svoj primerak „vuka“ kod kuće!

Prijatelj portala