Foto: Pixabay

DA LI JE GUBITAK TELEFONA PODJEDNAKO STRESAN KAO TERORISTIČKI NAPAD?

Skoro svima se nekada desilo da ostanu bez svog mobilnog telefona. Ukoliko dođe do ovog nemilog događaja, jedno je sigurno: nivo stresa koji on izaziva može se meriti sa nekim situacijama opasnim po život.

Prema jednom novom istraživanju za većinu ljudi, sama pomisao gubitka telefona je podjednako stresna kao i teroristički napad.

„Psihološko društvo“ (Physiological Society) sa sedištem u Velikoj Britaniji anketiralo je 2.000 ljudi tražeći da rangiraju događaje na osnovu toga koliko su stresni. Otkrili su da je strah od terorističkog napada ragniran kao trinaesti, a to je za samo pola poena ispred straha od gubitka telefona. To znači da su ova dva događaja skoro jednaka po nivou stresa koji izazivaju.
Smrt u porodici, odlazak u zatvor i strah od požara ili poplava u kući su rangirani kao tri najstresnija događaja, dok se krađa identiteta, organizacija svadbe, odmaranje od posla i slični, nalaze na višim pozicijama u odnosu na teroristički napad.

Istraživači ukazuju i na jedan važan detalj: žene imaju viši nivo stresa u odnosu na muškarce. Zaključili su i da nivo stresa raste sa godinama.

Prijatelj portala