KINESKI RESTORAN

Foto: PIXABAY.COM

DNEVNI PLES RADNIKA RESTORANA U PEKINGU

Goust ulica, pekinško najživahnije susedstvo kad je reč o hrani, poznata je po veoma začinjenoj kuhinji i glasnoj klijenteli. Ona je takođe i dom raspevanih radnika u restoranima koji svrstavaju ples u svoju dnevnu rutinu.

U kineskim gradovima nije neuobičajeno videti velike grupe radnika u uniformama postrojenih na trotoarima ispred restorana, salona ili kancelarija za nekretnine kako uzvikuju slogane firmi za koje rade. Ako u ovaj miks dodate i kulturnu opsesiju „četvorkom”, odnosno „kvadratnim" plesom u Kini, dobićete novi neobični način za motivaciju zaposlenih.

Dvaput dnevno, između smena, kada vreme dozvoli, svi zaposleni restorana „Spajs Vilidž" naprave kolonu na trotoaru u svojim ekscentričnim kostimima, a zatim počnu da se vrte 20 minuta uz zvuke elektronske dens muzike. Nekoliko metara odatle, zaposleni u „Zai Zai", lancu koji prodaje začinjenu hranu od račića, takođe plešu u običnoj uniformi i uz konvencionalnije plesne rutine. Ovo nezvanično rivalstvo je ohrabrilo druge trgovine u ulici da se priključe.

Zbog pekinških hladnih zima plesanje na ulici je nemoguće, nećete videti plesače između novembra i marta, ali kako se proleće približilo, radnici ova dva restorana su se spremili da se vrate na pločnik.

Menadžeri oba restorana kažu da plesanje povećava kondiciju, i nivoe energije kao i da poboljšava timski rad, jer su svi radnici u obavezi da plešu, bilo da to čine nerado ili nespretno.

 

 

Prijatelj portala