NEFERTITI

Foto: FLIKR

OVE ŽENE SU DOKAZ DA LEPŠI POL IMA JAČU STRANU

U mnogim drevnim civilizacijama, muškarci su bili angažovani u ratu, ali postojale su žene koje im mogu stati na crtu. Tokom istorije, bilo je mnogo moćnih žena koje su upravljale državama i predvodile vojsku. One nisu bile poznate samo kao neustrašivi borci, već i kao lukavi stratezi i inspirativne vođe.

Sestre Trung – borci za slobodu
Tokom istorije, vijetnamske žene imale su ključnu ulogu u pružanju otpora okupatorima. Sestre Trung, najpoznatije vijatnamske heroine, predvodile su prvi nacionalni ustanak protiv kineskih okupatora četrdesetih godina nove ere. Njihovo rodno mesto bilo je pod vladavinom kineske dinastije Han. Sestre Trung su učile tehnike borbe i bile su veoma dobro pripremljene za vojne strategije. One su započele revoluciju protiv kineske vladavine. Sakupile su borce, a veliki broj njih činile su žene, za borbu protiv Kineza. Pune tri godine Kinezi su pokušavali da opet preuzmu kontrolu nad Vijetnamom, ali su im snage Sestara Trung pružale snažan otpor sve do 43. godine nove ere.

Budika – keltska kraljica koja se suprotstavljala Rimljanima
Budika je bila kraljica plemena Iceni, keltskog plemena koje bilo udruženo sa jednim brojem britskih plemena u pružanju otpora Rimljanima (60. n. e.–61. n. e.). Odnela je pobede u tri velike bitke, međutim njeni uspesi nisu dugo trajali. Rimljani su uhvatili i pogubili hiljadu pripadnika njenog plemena, a preostale poroboli. Budikino ime u istoriji predstavlja hrabru ratnicu koja se borila za svoju slobodu i za slobodu svih keltskih plemena Britanije.

BUTIKA

Foto: WIKIPEDIA COMMONS/AUTOR JOHN OPIE

 

Teuta – ilirska kraljica
Posle pada Kartagine, Rimska republika postala je dominatna pomorska sila Mediterana, međutim, ona nije imala apsolutnu prevlast na morima. Na istoku Italije rasla je jedna nova sila ‒ Ilirsko kraljevstvo koje je preuzelo Jadranske puteve, a na čelu ovog kraljevstva bila je kraljica Teuta. Teuta je bila supruga kralja Agrona koji je iznenadno preminuo nakon jedne bitke. Njegov naslednik, Pinej, bio je maloletan, te je upravljanje kraljevstvom preuzela Teuta. Ona je nastavila da vodi politiku i poslove svoga muža, ali je u jednom trenutku počela da vrši upade na teritoriju Rimljana. Ti piratski napadi bili su povod da joj Rimljani objave rat. Posle nekoliko bitaka, shvatila je da im se ne može više suprtostavljati i predala se. Prema istoričaru Polibiju, Teuta je pristala da plaća porez koji joj odrede Rimljani, da odustane od većeg dela ilirske teritorije, a takođe je obećala da izvan teritorije Lješa neće slati više od dva nenaoružana broda.

Grejs O Mali – piratska irska kraljica XVI veka
Grejs O Mali bila je kraljica Umala i vođa svog plemena. Poznata je kao pobunjenik, mornar i neustrašivi vođa koji je osvojio spornu politiku između Engleske i Irske tokom XVI veka. Rođena je u Irskoj 1530. godine kao ćerka bogatog plemića. Posle očve smrti, pripali su joj svi brodovi, kao i novac. Tjudorovi su u tom periodu osvojili veliki deo irske teritorije, a porodica O Mali bila je jedna od retkih mornarskih porodica koja je učestvovala u izgradnji bedema za odbranu duž obale. Posle mnogo uspešnih bitaka protiv Engleza, piratska kraljica je uhvaćena, ali je ipak uspela da izbegne smrtnu kaznu. Prilikom istorijskog sustreta sa kraljicom Elizabetom, uspela je da dobije slobodu za svoju porodicu.

Kartimandua – kraljica plemena Briganti, prijateljica Rimljana
Kartimandua je bila kraljica plemena Briganti, koje je zauzimalo teritoriju koja je danas poznata kao sever Engleske. Kažu da je ovo pleme bilo najveće na Britanskim ostrvima. Kada su Rimljani sa Klaudijem osvoijili Britaniju, pleme Briganti je postalo kraljevstvo – klijent Rima. Ta odluka donela je Brigantima sigurnost i autonomiju. U periodu rata između Kartimandue i njenog supruga, Rim je podržao Kartimanduu. Kasnije je tu podršku izgubila, ali je uspela da ostane u rimskoj tvrđavi na Devi.

KARTIMANDUA

Foto: WIKIPEDIA COMMONS/AUTOR FRANCESCO BARTOLOZZI

 

Pentesileja – kraljica Amazonki
Pentesileja je bila kraljica Amazonki, a vladala je u periodu Trojanskog rata. Prema predanju, nakon Hektorove smrti, odlučila je da se ukljući u rat, i to na strani Trojanaca. Želela je da ubije Ahila kako bi osvetila Hektorovu smrt. Uprkos tome što je bila divlji borac, na kraju je pala u ruke upravo Ahilu.

Čing Ših
Čing Ših rođena je u jednoj kineskoj provinciji 1775. godine. Postala je prostitutka i radila je u različitim bordelima. Jedan pirat koji je komandovao grupom brodova, spazio je njenu lepotu i uzeo ju je za ženu. „Flota crvena zastava” pod vođstvom ovog para je sa 200 brodova porasla na 1700. Njen muž je umro šest godina nakon braka, a ona je postala oštar i disciplinovan gusar. Bila je fokusirana na razvoj vojske i posla. Čing Ši je tvorac nekoliko zakona za zaštitu gusara. Na kraju svoje gusarske karijere, vratila se u Kinu gde je živela do kraja života.

Zenobija – palmirska kraljica i ratnica
Zenobija je bila kraljica Palmire u vreme kada je njena zemlja rimska provincija. U III veku nove ere, Rim je zapao u krizu. Zenobija je to iskoristila da preuzme vlast u svojoj zemlji. Uz pomoć Egipćana, uspela je da pobedi Rimljane koji su upravljali Palmirom. Kako bi podigla reputaciju, objavila je da je Kleopatrin potomak. Kasnije je zajedno sa svojom vojskom stigla u Anadoliju sa ciljem da osvoji rimsku teritoriju. Na kraju su Zenobiju i Palmiru pokorili Gali.

Bretanjska Lavica i njeni pirati
Tokom Stogodišnjeg rata između Engleske i Franscuske, jedna razjarena francuskinja, Žen de Klison, zaplovila je sa svojom flotom, gde je mogla nemilosrdno da se osveti brodovima Filipa VI za muževljevu smrt. Zbog svoje okrutnosti prozvali su je „Bretanjskom Lavicom”. Ona je sa svojom posadom uništavala svaki kraljev brod, ostavljajući u životu jednog ili dva mornara kako bi poslala kralju poruku da je Lavica gađala redom. Sklopila je i pakt sa Englezima. Ona se kao gusar borila oko 30 godina. Nakon svoje osvete, udala se za jednog engleskog plemića.

Nefertiti – kraljica Nila
Tokom svoje dvanaestogodišnje vladavine, Nefertiti je bila moćna kao i faraon sa kojim je bila u braku. Posle nekoliko godina, kralj i kraljica su umrli, a njihova zemlja snova nestala je zauvek. Nefertiti je oduvek bila simbol retke ženske lepote. Jedan nemački arheolog je pronašao skulpturu za koju se vrlo brzo ispostavilo da se radi o portretu kraljice Nefertiti. Sam arheolog je rekao da nema reči kojima bi se mogla opisati lepota ove skulpture i tom prilikom istakao da je njena lepota opravdavala status koji je imala.

Sigurni smo da i danas postoje žene lepe kao Nefertiti, snažne kao sestre Trung, hrabre i borbene kao Budika. U njima svakodnevno možemo pronaći inspiraciju i motivaciju. One su dokaz da lepši pol ima i jaču stranu.

Prijatelj portala