escajg

Foto: PIXABAY

NEKA SVI VAŠI UKRASI U DOMU OVOG PROLEĆA ZABLISTAJU

Ako želite da u vašoj kući sve bude čisto, da odstranite sve mrlje, da vaša porodica i gosti budu zapanjeni sjajem i urednošću vašeg doma, pogledajte naše male trikove koje su nam svojim iskustvima prenele najbolje domaćice!

 

Vratite bakru boju

 

Bakar možete očistiti četkicom i sredstvom za rastvaranje kreča. Ostavite sredstvo da deluje, a zatim isperite sunđerom koji ste pre toga natopili vodom i ostavite da se osuši. Ako želite da ukrasnim predmetima od bakra povratite sjaj, pređite preko njih krpom natopljenom limunovim sokom. Kada se osuši, dobro pređite suvom krpom. Ugravirane bakarne predmete protrljajte sa pola glavice luka. Kako ne biste skinuli tamnu boju bakra upotrebite i bezbojni sprej. Ukoliko želite da povratite boju, ubacite predmet u vodu u koju biste pre toga skuvali pečurke.

 

Osvežite pozlaćene stvari

 

Ukoliko želite da osvežite pozlaćene drvene stvari, prvo eliminišite prašinu mekom četkom. Napravite penu od belanaca i dodajte jednu od varljivih kapi hroma (5-6 kapi). Pažljivo prebrišite četkom i pređite tako preko celog drveta. Ostavite da se suši nekoliko sati, a zatim trljajte dok ne eliminišete sve tragove prethodnog tretmana.

 

A bronzane stvari?

 

Bronzane stvari operite sapunom u hladnoj vodi u koju ćete dodati nekoliko kapi čistog alkohola (špiritusa). U slučaju da su predmeti mnogo prljavi, pređite četkicom koju ste pre toga natopili petrolejom, zatim isperite sapunom u toploj vodi i, na kraju, kada isperete, prebrišite. Premažite jednom godišnje bezbojnim voskom.

Kako biste očistili pozlaćenu bronzu, stavite na krpu nekoliko kapi sirćeta i jestivog ulja. Lagano namažite i uredite predmete mekom krpom.

 

Sjaj escajga

 

Da escajgu vratite sjaj, potopite ga u toplo sirće na deset minuta, a zatim isperite čistom vodom. Onda ga premažite voskom i prebrišite mekom krpom. Ukoliko escajgu želite da vratite sjaj kao kada je bio nov, potpopite ga u vodu u koju ste pre toga kuvali krompir, dok ćete pastom za zube i mekom četkicom lako eliminisati crne mrlje. Na kraju samo operite i obrišite.

escajg

Foto: PIXABAY

 

Šta uraditi sa predmetima kako bi izgledali kao novi?

 

Sive mrlje na keramici je nabolje ukloniti sodom bikarbonom. U slučaju da vam porcelansko posuđe puca, kuvajte ga u mleku 30 minuta na tihoj vatri i pukotine se više neće pojavljivati. Staro posuđe nemojte prati u mašini za pranje sudove.

 

Sjaj stakla

 

Nikada ne ostavljajte crno vino u kristalnim čašama i nemojte ih prati u mašini za pranje sudova. Odmah posle upotrebe operite toplom vodom, a pre toga dodajte nekoliko kapi belog sirćeta koje će ukloniti slojeve kamenca i čašama vratiti sjaj.

 

Ukoliko želite da uklonite slojeve kamenca sa pehara, napunite ih toplom vodom pomešanom sa šoljom belog sirćeta i kašikom grube soli. Ostavite da tako stoji tri sata, a zatim dobro isperite. Ako želite da staklo ponovo zablista, potopite pehare u mlaku vodu u kojoj biste pre toga ubacili sveže iseckan krompir. Zatim isperite. Poklopce prebrišite parafinom kako se ne bi zalepili za čašu.

Prijatelj portala