Foto:

MONKEY − NOVA DRUŠTVENA MREŽA TINEJDŽERA

Ben Pasternak i njegov prijatelj Isaji Tarner osmislili su aplikaciju Monkey za nasumično upoznavanje nepoznatih ljudi.
Reč je o videočetu koji podseća na Chatroulette koji služi za slučajno upoznavanje ljudi preko interneta. Osobe ćaskaju jedno određeno vreme koje se može produžiti ako žele, tako što će se povezati na Snepčetu. Nove verzije će sadržati i filtere (godište, pol, mesto, haštag) da bi se kontaktirao onaj ko je napravio detaljan profil. Takođe će biti ubačen čet.

Valjalo bi nazvati je aplikacijom tinejdžera za tinejdžere. Nije slučajno što baš Pasternak ovu aplikaciju definiše kao „sredstvo popunjavanja praznine kod mladih”.Čak su i Mark Zakerberg i Džon Malonej odali priznanje dvojici momaka povodom uspešnog početka ove aplikacije. Nju trenutno čini nekoliko stotina hiljada korisnika koji su se pridružili ovoj platformi za samo 5 nedelja, a čija je prosečna starost 17 godina.

„Svidela mi se zamisao da ova aplikacija predstavlja svet koji nije dostupan odraslima”, rekao je Ben, zbog čega mu je list Abc News postavio jedno od gorućih pitanja da li će Monkey biti novi titan tehnologije u budućnosti, na šta je on odgovorio da je to preveliko očekivanje. „Monkey je neočekivano doživeo uspeh i zbog toga je najlogičnije usredsrediti se na ovu aplikaciju i pauzirati sa ostalim projektima” objašnjava Ben koji je za ovaj projekat pridobio partnera Tarnera iz Merilenda, naletevši slučajno na njega na raznim forumima vezanim za hakovanje i kodiranje, dok je još živeo u Australiji. Sada zajedno žive u Njujorku. Njihove ideje su vrlo jasne i nije slučajno što su mnogi finansijeri i biznis anđeli zainteresovani da se klade na ovaj videočet. „Jedan od većih problema je što su sve dosadašnje aplikacije pokrenute od strane odraslih, dok je Monkey kreacija nas tinejdžera, koji smo uz to i korisnici ove aplikacije, objasnio je Tarner. „Monkey predstavlja homogenu zajednicu“, odgovara ovaj mladi osnivač. Dvojica momaka imaju otvoren i nalog na Snepčetu gde nude momentalu pomoć − ako nešto ne funkcioniše, pošalji poruku Benu i Isajii.

Aplikacija je isprobana i moguće je skinuti je sa italijanskog App Store-a. Nakon brze registracije korisnika aplikacija traži pristup kameri i mikrofonu kao i aktivaciji notifikacija. Zatim sledi kratak video sa objašnjenjima i aplikacija je pokrenuta. Za sada jedino o čemu se korisnik obaveštava pre nego što počne videokonverzacija jeste minimalan opis nečijeg profila na primer „Povezuješ se sa dvadesetpetogodišnjakom iz Sjedinjenih Američkih Država”. Nije lako biti prihvaćen, često dolazi do „eliminisanja”. Ali kada se započne razgovor može delovati poprilično zabavno i nakon produžetka vremena koje su imali na raspolaganju, dovoljan je jedan klik da se povežu na Snepčetu.

Prijatelj portala