Tablet na kome se nalazi logo Gugla

Foto: PIXABAY.COM

GOOGLE MOŽDA PRISLUŠKUJE I TEBE. OVDE MOŽEŠ DA PRONAĐEŠ SVOJE PODATKE.

Ono što kažete preko mikrofona svog telefona, Google može da čuva čak nekoliko godina na svojim serverima. Pročitajte kako da dođete do ovih podataka i da ih izbrišete.

Danas, kada gotovo svaki naš korak neko prati i snima, potreba za čuvanjem intime je velika. Često i ne znamo ko nas sve i gde prati ili šta zna o našim „aktivnostima”.

Jeste li znali da Google može ne samo da prati svaki vaš korak, nego i da snima i sve te podatke čuva. Kako doći do njih?

Google beleži sve vaše glasovne podatke i može da ih čuva čak nekoliko godina. Naravno, ne radi to tajno. Za ovo snimanje ste morali dati pristanak i saglasnost sa uslovima korišćenja.

Čovek koji gleda u telefon dok se oko njega nalaze simboli društvenih mreža
Foto: PIXABAY.COM

Ako koristite glasovno pretraživanje, Google ima pristup vašem mikrofonu.

Svi vaši podaci – sve što tražite, sve što kažete, kako provodite slobodno vreme na Internetu, sve te podatke Google skladišti.

Razlog ovome je optimizacija i ciljano slanje reklama, napravljenih baš po vašoj meri. Čak i ako to zvuči potpuno bezopasno, ne želi svako da se njegova aktivnost tako detaljno prati i čuva.

Ovaj link vam pruža sve informacije o tome šta je sve vaš mobilni telefon zabeležio. Ako ne pronađete ništa, to znači da glasovno pretraživanje preko Googla i ne koristite.

Da biste proverili svoju aktivnost koju Google čuva, kliknite ovde (https://myactivity.google.com/) i naći ćete ne samo informaciju o glasovnim pretragama, već i o drugim stvarima koje Google prikuplja. Naravno, postoji mogućnost da ove podatke i izbrišete.

Prijatelj portala