Dve srećne devojke voze bicikl u prirodi.

Foto: PIXABAY

RAJ ZA BICIKLISTE: STAZA NA POVRŠINI VODE

Biciklizam je popularan i uvek aktuelan sport, a bicikl predstavlja odličnu zamenu za prevozna sredstva koja izduvnim gasovima zagađuju okolinu. Širom Evrope, a naročito u Belgiji i Holandiji, vlasti nastoje da smanje emisiju štetnih gasova i učine popularnom vožnju bicikla. Belgija je otišla korak dalje i osmislila jednu naročitu turističku atrakciju ‒ stazu koja vodi kroz jezero, tj. ribnjak.

Bicikl u divnoj prirodi.

Foto: PIXABAY

Posetioci jezera u parku De Vijers u Limburgu u Belgiji od 2016. godine mogu se, pored uživanja u pogledu na jezero, pridružiti projektu Biciklizam kroz vodu (engl. Cycling Through Water) i provozati se sredinom jezerske površine. Staza duga 212 metara deli jezero na pola. Betonska konstrukcija je napravljena tako da biciklistima nivo vode u jezeru bude u visini očiju, te imaju osećaj da voze kroz vodu. Zidovi visoki 1,5 metar zadržavaju vodu i čine stazu suvom, a ispod konstrukcije su tuneli kroz koje živi svet jezera cirkuliše i živi neometano.

Limburg je poznat po mrežama biciklističkih staza, a ova neobična putanja kroz jezero spaja dve velike rute. Turisti, ali i meštani, imaju na raspolaganju 2.000 kilometara obeleženih i bezbednih biciklističkih staza, te mogu uživati u netaknutoj prirodi i ogromnim rezervatima. Ove staze nemaju dodira sa saobraćajnim putevima.

Avantura, uživanje u prirodi, bavljenje sportom na otvorenom i ekološki osvešćena vožnja čine Limbrug rajem za ljubitelje života na dva točka, kako za sportiste, tako i za rekreativce. Belgijski region Flandrija, inače poznat po biciklističkom turizmu, ovom neobičnom stazom stiče počasno mesto u svetu biciklizma.

Prijatelj portala