RATHAUS

Foto: WIKIPEDIA

JEDNO POPODNE U BEČU - ŠTA SVE TREBA OBIĆI

Nakon vrelih letnjih dana, evropske prestonice postaju veoma popularne destinacije za sve ljubitelje putovanja. Zbog svega toga, Red Info Portal vas vodi u Beč, deseti grad po veličini u Evropi, a nema sumnje da je jedna od najvažnijih prestonica kulture na starom kontinentu. Danas ćemo vam dati par saveta šta nikako ne biste smeli da propustite, i to ako imate malo vremena na raspolaganju. 

Ako biste proveli samo jedno posle podne u ovom gradu, to bi bilo sasvim dovoljno da se upoznate sa samim srcem prestonice, njenom prebogatom istorijom i veličanstvenom arhitekturom, koju karakteriše širok dijapazon razlicitih stilova, od romanskog, gotičkog i baroknog do građevina u stilu klasicizma i moderne. 

RATHAUS 2

Foto: PRIVATNA ARHIVA MIHAJLA BIJORCA

 

Ako svoju šetnju započnete širokim bulevarom Ringštrase (nem. Ringstrae), prvo ćete uočiti impozantnu građevinu u neogotičkom stilu. To je zgrada gradske većnice, a građena je u periodu između 1872. i 1883. Na samom središtu zdanja izdiže se 5 tornjeva, od kojih je centralni visok 98m. Ispred se nalaze Rathaus trg i park, gde se održavaju različite manifestacije, od filmskih do cirkuskih predstava. Takođe, na štandovima koji okružuju trg možete probati i nadaleko poznate bečke viršle. 

BURGTEATAR

Foto: PRIVATNA ARHIVA MIHAJLA BIJORCA

 

Prekoputa gradske većnice se nalazi Dvorsko pozorište (nem. Burgtheater), koje je jedno od najcenjenih pozorišta na čitavom nemačkom govornom području. Izgradnja je započeta 1874. i trajala je punih 14 godina. Odlikuje se neobaroknim stilom, a unutrašnjost je oslikao Gustav Klimt. 

BURGTEATAR 2

Foto: PRIVATNA ARHIVA MIHAJLA BIJORCA

 

POZORNICA

Foto: PRIVATNA ARHIVA MIHAJLA BIJORCA

 

Pored pozorišta se nalazi i Narodni park, kroz koji mozete proći ako se uputite ka Hofburgu. Hofburg predstavlja kompleks imperijalnih palata dinastije Habzburga, dok se danas u njima nalaze sedišta austrijskog predsedništva i OEBS-a, a tu je i Nacionalna biblioteka Austrije. Samo zdanje potiče iz 13. veka, ali je vremenom renovirano i proširivano, a pošto su brojne arhitekte umešali svoje prste prilikom projektovanja, pored raznovrsnih stilova u velikoj meri preovlađuje barokni. U takozvanom Švajcarskom krilu, najstarijem delu kompleksa, smeštena je Carska riznica sa dve kolekcije, sekularnom i crkvenom, sa predmetima koji čuvaju tajne hiljadugodišnje evropske istorije.

NACIONALNA BIBLIOTEKA AUSTRIJE

Foto: PRIVATNA ARHIVA MIHAJLA BIJORCA

 

HOFBURG

Foto: PRIVATNA ARHIVA MIHAJLA BIJORCA

 

Ako nastavite svoju šetnju doći ćete i do Trga Marije Terezije, na kom se nalaze Prirodnjački i Umeničko-istorijski muzej. Oba muzeja su otvorena 1889. godine. Na površini od 8 700 kvadratnih metara u Prirodnjačkom muzeju možete videti raznovrsne postavke dragog kamenja, minerala, fosila, dinosaurusa. Cena regularne ulaznice je 12 evra, dok studenti plaćaju 7. U Umetničko-istorijskom muzeju su izlozena dela najvećih svetskih majstora, poput Rafaela, Rubensa, Van Dajka, Rembranta itd.

PRIRODNJAČKI MUZEJ

Foto: PRIVATNA ARHIVA MIHAJLA BIJORCA

 

TRG MARIJE TEREZIJE

Foto: PRIVATNA ARHIVA MIHAJLA BIJORCA

 

Ostaje vam i dovoljno vremena da se prošetate do Trga svetog Stefana i posetite veličanstenu katedralu, koja je zaštitni znak Beča. Katedrala je izgrađena na mestu pređašnje crkve, odlikuje se mešovinom romanskog i gotičkog stila, a građena je od  1304. do 1450. godine, a toranj od 136 metara oduzma dah. 

KAEDRALA SVETOG STEFANA

Foto: PRIVATNA ARHIVA MIHAJLA BIJORCA

 

Na kraju vam samo ostaje da se uputite i do čuvenog hotela Saher i zasladite se preukusnom Saher tortom. 

PARK

Foto: PRIVATNA ARHIVA MIHAJLA BIJORCA

 

Ovo je samo jedan delić tajni koje Beč u svom naručju krije, ali o ostalom ćemo vam govoriti nekom drugom prilikom. 

 

Tekst: Mihajlo Bijorac

Prijatelj portala