SELO ZIMI

Foto: PIXABAY

VODIMO VAS NA NAJHLADNIJE NASELJENO MESTO NA SVETU – DA LI BISTE SE USUDILI?

Zvanično najhladnije naseljeno mesto na svetu skriveno je, naravno, u istočnom delu Rusije, na levoj obali reke Indigirke, u oblasti Sibira. Verovatno ste i sami mogli pretpostaviti da će najhladnije naselje biti smešteno baš na teritoriji Sibira, ali ima još mnogo toga što o njemu možete saznati.

Ime ovog sela glasi Ojmjakon i ono broji svega 500 stanovnika. Najniža ikada zabeležena temperatura u ovom naselju iznosila je -71,2 stepeni celzijusa. Tridesetih godina prošlog veka ovo mesto bilo je samo usputna stanica nomada, a danas je zavičaj nekih od najupornijih i najnepokolebljivijih ljudi. Uprkos niskim temperaturama, stanovnici ovog sela opstaju na svojim ognjištima i odbijaju da se presele u neke toplije predele. Oni ističu da žive najnormalnijim životom i ne žale se na hladnoću.

IRVAS

Foto: PIXABAY

 

Kako bi mogao izgledati život u ovom selu u toku najhladnijih zimskih meseci? I pored jako niskih temperatura, stanovništvo i dalje za ogrev koristi drvo i ugalj. Kako nije moguće gajiti bilo kakve biljne vrste, meštani se bave pretežno stočarstvom i ribolovom pod ledom, a u najhladnijim zimskim mesecima jedu meso irvasa i konja ili ribu. Imaju svega jednu prodavnicu u selu, u kojoj se snabdevaju ostalim životnim namirnicama. Stanovnici Ojmjakona konzumiraju velike količine alkohola u toku zimskog perioda kako bi se zagrejali. Česte su restrikcije struje, kada se količine uglja smanje, pa se čitavo mesto „gasi“ i tone u tamu na nekoliko sati. Ipak, stanovnici se ne žale na ovakve situacije i na njih gledaju kao na normalne pojave. 

Deca u Ojmjakonu idu svakodnevno u školu. Jedino ukoliko temperatura padne ispod 52 stepena, nastava se ne održava. Meštani imaju mrežu za mobilne telephone, ali uređaji često otkazuju usled niskih temperatura. Slična je situacija i sa automobilima. Stanovnici svoje automobile drže u zagrejanim garažama, a oni koji ne mogu priuštiti ovakvo sklonište za svoje četvorotočkaše, automobile ostavljaju napolju sa upaljenim motorima čak i po nekoliko dana. Ukoliko bi isključili motore, više nikada ne bi ponovo upalili svoja kola.

ZALEĐENI AUTOMOBIL

Foto: PIXABAY

 

U Ojmjakonu većina stanovništva koristi poljske toalete, jer je gotovo nemoguće obezbediti normalno funkcionisanje odvoda i cevi. Cevi se lako lede i pucaju na niskim temperaturama, pa poljski toaleti ostaju jedina opcija za stanovnike. 

Još jedan od problema nastaje kada neko od stanovnika umre, jer je nemoguće otkopati zaleđenu zemlju i napraviti grobno mesto. Iz ovog razloga sahrane traju i po tri dana. Pripreme za kopanje rake vrlo su složene i podrazumevaju odleđivanje zemlje vrelim ugljem.

Neke od turističkih agencija stavile su ovo selo u svoje turističke ponude, pa ukoliko želite da doživite pravu zimsku idilu i osetite kako vam se naočare lede na strašnom minusu, možete potražiti neku od ovih turističkih ponuda. Obilazak ovog mesta može vas koštati od 112 000 do 371 000 ruskih rublji. Naravno, ova cena može varirati u zavisnosti od turističke agencije koju odaberete i turističke ture za koju se opredelite. Nadamo se da ste spremili tople kape, šalove i vunene rukavice. 

Autorka teksta: Ana Savić

 

 

Prijatelj portala