POLJE LALA

Foto: PIXABAY

BAJKOVITE LOKACIJE KOJE MOŽETE POSETITI U STVARNOSTI

Red Info Portal vam predstavlja jedanaest mesta koja izgledaju kao da postoje samo u bajkama, a zapravo ih možete videti u stvarnosti. Verujemo da vas nijedno mesto koje smo za vas izabrali neće razočarati.

1) Živa ograda od drveća

Ovaj put je okružen drvećem i nalazi se u severnoj Irskoj. Prepoznatljiv je po stablima drveća koja imaju čudne izuvijane oblike. Ovo mesto toliko podseća na nešto nestvarno i maštovito da je čak prikazano u seriji Igra prestola.

 

 

2) Vaitomo pećine koje su prekrivene svetlećim crvima

Sigurno vam nije palo na pamet da je moguće videti nešto poput zvezdanog neba unutar jedne pećine, ali na Novom Zelandu ovo možete videti uživo. Zidovi pećine su prekriveni velikim brojem vrste crva koji svetli, a s obzirom na to da su pećine mračne i bez svetla, ovi crvi deluju kao zvezdano nebo na samo nekoliko metara iznad vaše glave. Nije ni čudo da je ovo jedna od najvećih atrakcija na Novom Zelandu.

 

 

3) Vadhu ostrvo i more koje svetli 

Ovo ostrvo se nalazi na Maldivima i noću more izbacuje talase koji svetle na obalu. Poput prethodnog mesta, i ovde su u pitanju organizmi koji prouzrokuju svetlucanje mora, a u pitanju su sitni planktoni koji se noću vide kao sjajne tačkice u moru i stvaraju iluziju plavog svetla u talasima.

 

 

4) Glenfinan vijadukt (tip mosta)

Ovaj most je napravljen 1898, a budi takav osećaj magije da je korišćen kao put kojim prolazi voz u kome se voze đaci Hogvorta u filmovima o Hariju Poteru.

 

 

5) Ledeni zamkovi u Midveju u Americi

Svake godine u Midveju se pravi zamak od leda koji postaje turistička atrakcija. Da bi sve doprinelo magičnom izgledu ove tvorevine koriste se razna svetla u različitim bojama koja doprinose iluziji magije. Ukoliko želite da posetite ovo mesto dobro je znati da vam za ovaj poduhvat nije potrebna dobra vila.

 

 

6) Las Lahas utočište

Nalazi se u Kolumbiji i reč je zapravo o crkvi koja se nalazi u kanjonu i do nje se dolazi mostom. Sagrađena je između 1916. i 1949. Ova bazilika je okružena prelepim pogledom koje obiluje zelenilom, a sam pogled oduzima dah i tera na maštanje.

 

 

7) Nacionalni park u Kini Zangžijaži

Ovaj park je toliko jedinstven i različit od većine nacionalnih parkova. Najprepoznatljivija odlika parka jesu njegove gigantske stene koje se dižu iz prirode i zelenila. Ne samo to, već se na vrhovima stena nalazi bujna vegetacija. Može se reći da izuzetno podsećaju na one predele koje smo imali prilku da vidimo u filmu Avatar.

 

 

8) Ulica baobab drveća

Ulica koja je okružena drvećem koje svojim oblikom i izgledom asocira na vanzemaljce i nama neki nepoznati svet koji samo naslućujemo, nalazi se na Madagaskaru.

 

 

9) Skagit dolina lala

Nalazi se u regiji države Vašington koja jednom godišnje održava festival lala, kada su potpuno procvetale. Festival je zamišljen kao vožnja kroz nepregledna polja lala kojih ima u raznim bojama. 

 

 

10) Kelimutu jezera koja menjaju boju

Postoje tri jezera koja menjaju boju, i iako je već dovoljno neverovatno što uopšte menjaju boju, to nije sve – ova jezera su toliko toksična da bi spalila bilo šta što se nađe u vodi. Njihova lepota se doduše ne može poreći, a boje u kojima ih možete videti su tamnobraon, svetloplava, crvena i žuta.

 

 

11) Menpupuner stene

Potpuno slučajno, na jednom polju Sibirije, postoji grupa od sedam stena veoma čudne strukture. Naime, stene su visoke, stoje uspravno i raspoređene su tako da izgledaju poput džinova koji imaju sastanak. Ove stene možda deluju kao da mogu pasti svakog trenutka, ali nema potrebe za brigom jer stoje u tom položaju već mnogo godina. Ništa im nisu mogli ni snažni vetrovi, kiša i snegovi.

 

 

Tekst: Isidora Dimitrijević

 

Prijatelj portala