RTANJ

Foto: WIKIMEDIA COMMONS; AUTOR: MILOŠ KRSTIĆ

ISTRAŽITE MISTERIJE I PRIRODNE LEPOTE PLANINE RTANJ

Planina Rtanj smeštena je u blizini Boljevca, oko 200 kilometara od Beograda, a važi za jedno od najmisterioznijih mesta u Srbiji. Specifičan piramidalni oblik, ali i brojne legende i priče, raspaljivali su maštu meštana iz okoline, ali i ljubitelje prirode i zanesenjake iz čitave zemlje i inostranstva. O ovoj planini kruže različite priče, počevši od pretpostavki kako je nastala i zašto ima kupasti oblik, pa sve do ideja da se sa njenog vrha najčešće mogu videti neidentifikovani leteći objekti i da ona u sebi krije odgovore o vanzemaljskom životu.

 

RTANJ IZ DALEKA

Foto: WIKIMEDIA COMMONS; AUTORKA: ANJA IGNJATOVIĆ

Brojni su oni koji tvrde da rtanjsko noćno nebo, pored zvezdanog sjaja koji pleni i oduzima dah, nudi i jedinstvenu mogućnost posmatračima da uoče misteriozne leteće objekte i vatrene lopte, koje povremeno preseku nebeski svod, a za koje nema naučnog objašnjenja. Neki pak tvrde da planina nije nastala prirodnim putem, te da je napravljena vanzemaljskom rukom, a ima i onih koji duboko veruju da se u dubini ove planine nalazi piramida, nalik na one u Egiptu ili pak na prirodne piramide u susednoj Bosni.

Bilo kako bilo, ako niste ljubitelj misterioznih priča i teorija zavere i niko vas ne može ubediti da ova planina poseduje posebne natprirodne moći, ona ipak ima šta da vam ponudi. Možete uživati u njenim prirodnim lepotama, čistom vazduhu, divnom pogledu sa najvišeg vrha, nazvanog Šiljak (na nadmorskoj visini od 1565 metara), autohtonim biljnim vrstama, bogatoj istoriji i gostoprimljivosti meštana.

 

 

Ljubitelji planinarenja mogu uživati u dražima ove planine i uspinjanju uz vrh Šiljak, od aprila do oktobra svake godine, a planinarenje u toku zimslih meseci preporučuje se samo iskusnim planinarima zbog oštre klime. Dobra vest je da se, pored samostalnog planiranja i obilaska planine, možete prijaviti i za neko od organizovanih, profesionalnih planinarskih vođenja. Ukoliko želite da odsednete u blizini planine, možete uzeti sobu u hotelu u njenom podnožju, a takođe možete potražiti i sobe za iznajmljivanje ili pansionski smeštaj u obližnjoj Sokobanji, bogatoj termalnim izvorima.

Banjski i planinarski turizam svakako nude mnoštvo mogućnosti, ali ono po čemu je Rtanj specifičan i nadaleko poznat jeste nešto malo drugačije. Rtanj je planina na kojoj raste jedna od izuzetno lekovitih i endemskih biljnih vrsta. U pitanju je takozvani rtanjski čaj, pravljen od rtanjske autohtone biljne vrste, Satureja montana, za koju se veruje da deluje kao jak afrodizijak. Ranijih godina bila su popularna zajednička okupljanja u periodima prikupljanja lekovitog bilja, no danas je branje ove vrste ograničeno zbog zabrinjavajuće činjenice da vrsti preti opasnost od iskorenjivanja. Ako posetite Rrtanj, vodite računa o tome gde gazite i nemojte brati i kidati cvetove ove dragocene biljke. Čaj možete nabaviti od ovlašćenih prodavaca i nema potrebe da sami prikupljate bilje.

 

ŠOLJICA ČAJA

Foto: PIXABAY

Ako ste ljubitelj istorije i zanimljivih životnih priča, Rtanj vas ni tu neće razočarati. Na vrhu Šiljka nalaze se ostaci crkve svetog Georgija, osvećene davne 1936. godine. Kapelu je podigla Greta Minh u znak sećanja na tragično preminulog supruga Julijusa Minha. Porodica Minh ostala je upamćena ne samo po upravljanju rudnikom uglja koji je zapošljavao veliki broj ljudi iz okoline već i po velikoj ljubavi prema srpskom narodu. U najtežim momentima srpske istorije oni su ostajali uz svoje radnike, a za vreme Prvog svetskog rata prebegli su zajedno sa srpskim stanovništvom u susednu Grčku. Ostali su u sećanjima meštana kao plemenita i humana porodica koja je radila na oživljavanju kraja i koja je svesrdno pomagala stanovnike Rtnja. Ipak, materijalni spomenik zaostao za njima nije opstao. Crkva je uništena dinamitom devedesetih godina, kada su je lovci na blago digli u vazduh u potrazi za zlatom za koje su verovali da je sakriveno u njenim temeljima. Poslednjih godina javila se inicijativa za obnavljanje ovog spomenika, čime bi meštani odali čast porodici Minh.

 

POGLED SA RTNJA

Foto: WIKIMEDIA COMMONS; AUTOR: MILOŠ KRSTIĆ

Bilo da vas ka planinama vuče želja za uživanjem u prirodnim lepotama i čistom vazduhu, ljubav prema planinarenju ili potreba za avanturom, Rtanj ne smete zaobići. Ova planina ponudiće vam i brojne priče na ivici istine i legende, a na vama je da u njih poverujete, da ih istražite ili barem da ih saslušate kao zanimljive odjeke ljudske mašte. A tu je i rtanjski čaj. Ko ne bi voleo šoljicu toplog lekovitog napitka nakon jedne pešačke ture?

Tekst: Ana Savić

Prijatelj portala