MASKE I VENECIJA

Foto: PIXABAY

ŠTA JE SVE ZABRANJENO TURISTIMA U VENECIJI?

Venecija je već duže vreme poznata kao grad koji tone, ali je u poslednje vreme postala poznata i kao grad koji tone pod teretom turista. Svakog dana ovaj grad, koji je deo svetske baštine UNESCO-a, primi više od 60 000 turista. Zbog toga u Veneciji ima sve manje lokalnog stanovništva.

Venecija, međutim, nije jedini grad koji ima problem sa previše turista, ali je zato preduzela kaznene mere kako bi umanjila ovaj problem. Grad je počeo da razdvaja turiste od lokalnog stanovništva tokom turističke sezone. Započeta je i #UživajPoštujVeneciju (#EnjoyRespectVenezia) kampanja kao podsetnik za turiste da postoje neke stvari koje više nisu dozvoljene. Stigle su i vesti da će turistima uskoro biti zabranjena jedna od najčešćih aktivnosti, a to je sedenje.

Iako je sedenje na čuvenom Trgu Svetog Marka i u njegovoj okolini već zabranjeno, prema najnovijem predlogu gradonačelnika Luiđi Brunjara (Luigi Brugnaro) kršenje ovog pravila će turiste koji ga prekrše koštati između 50 i 500 evra. Ovo nije jedino pravilo koje će turisti od sada morati da poštuju ukoliko žele da izbegnu novčanu kaznu.

PALATA U VENECIJI

Foto: PIXABAY

 

Evo još nekih bitnijih zabrana:

1) Zabranjeno je besciljno stajati, ili stajati i pritom konzumirati hranu ili piće. Kazna za prekršaj iznosi 200 evra.

2) Zabranjeno je ulaženje ili potapanje bilo kog dela tela u kanale ili neke druge vodene površine. Kazna iznosi 450 evra.

3) Zabranjeno je ostavljati smeće za sobom. Kazna iznosi između 100 i 200 evra.

4) Zabranjeno je ići ulicama Venecije u kupaćem kostimu. Kazna iznosi 450 evra.

5) Zabranjeno je bacati hranu, čak iako je u pitanju hranjenje golubova. Kazne se kreću između 50 i 200 evra.

6) Zabranjena je vožnja bicikli, čak nije dozvoljeno ni gurati bicikl rukama pored sebe. Kazna iznosi 100 evra.

7) Zabranjeno je ležati i kampovati na klupama. Ni ne pomišljajte da sa sobom ponesete opremu za kampovanje jer je i to zabranjeno. Kazna iznosi 50 evra.

 

Mada se ove kazne mogu činiti suludim i preteranim, one nisu slučajno osmišljene. Sve su tu u cilju zaštite ovog istorijski, kulturno i turistički značajnog grada koji nikog od posetilaca ne ostavlja ravnodušnim. Ovako osmišljen sistem zabrana i kazni sačuvaće Veneciju i za generacije koje tek dolaze.

Prijatelj portala