Centar pkinga, tu su i turisti, zgrade, reklame

Foto: PRIVATNA ARHIVA

PEKING – BISER KINESKE ISTORIJE I KULTURE

Do sada ste u našoj rubrici o turizmu mogli pročitati interesantne članke posvećene svetskim i lokalnim turističkim destinacijama, kao što su Parga, Krf, kineski gradovi na vodi, Vijetnam, Brazil, Crnogorsko primorje, deo zapadne Srbije i severne Bačke i još mnoga druga odredišta. Ovoga puta vas vodimo u glavni grad, srce Kine i kineske kulture, Peking.

Iako je Peking glavni grad Narodne Republike Kine u kojem živi oko 14 i po miliona stanovnika, od njega je veći Šangaj. Pored toga što je jedan od najznačajnijih kulturnih centara, smatra se i političkim, obrazovnim i največim saobraćajnim centrom sa mnoštvom pruga i puteva. Što se tiče administrativne podele grada, sastoji se od 16 urbanih opština, od kojih se nazivi nekih završavaju na -men (mén, mand. ), što znači kapija, pošto su one nekada bile lokacija kapija u bivšim gradskim zidinama Pekinga, a druge se završavaju na -cun (cūn, mand. ), što znači selo, jer su prethodno bile sela izvan gradskih zidina.

U srcu starog dela Pekinga nalazi se Zabranjeni grad koji je nekada bio carska palata čak 24 vladara najpoznatijih dinastija Kine. Prvobitno dinastije Ming, koja je vladala od 1368. do 1644. godine, pri čemu je taj period poznat još i kao zlatno doba kineske istorije, zbog značajnog doprinosa razvoju trgovine i industrije ove dinastije. Nakon dinastije Ming, svoje utvrđenje u Zabranjenom gradu uspostavila je dinastija Ćing, koja je vladala od 1644. do 1911. godine. Ona je odolevala mnogobrojnim pokušajima zbacivanja sa vlasti, sve do 1911, nakon koje je 1912. godine Kina proglašena republikom.

Zabranjeni grad je u prvom planu na trgu Tjenanmen

Foto: PRIVATNA ARHIVA

 

Zabranjeni grad sada predstavlja velelepni muzej koji se sastoji od oko 800 zgrada. Prostire se na površini od 720.000 kvadratnih metara, za čiju je izgradnju bilo potrebno 14. godina. Smešten je severno od trga Tjenanmen, kojeg je UNESKO 1987. godine uvrstio na listu svetske kulturne baštine.

Pravim umetničkim spomenikom kineske kulture smatra se Letnja palata, kompleks koji svojom površinom leži na tri četvrtine jezera Kumnin, na kojem je izgrađeno čak 7 mostova. Bogatstvo i izuzetnost Letnje palate ogleda se u brojnim dvoranama, od kojih svaka ima karakteristične nazive, poput Paviljona Budinog mirisa, Dvorane za osluškivanje ptičjeg cvrkuta, Vrta skladnih interesa ili Dvorane sreće i dugog života koja je bila carska rezidencija.

Napravljen je kolaž od 3 fotografije Letnje palate u Pekingu

Foto: PRIVATNA ARHIVA

 

Letnja palata predstavlja i zbirku kineske likovne kulture čiji su česti motivi biljaka i pejzaža prikazani na čak 8.000 slika, kao i scene iz najpoznatijih kineskih klasičnih literarnih dela. Širom cele palate primetićete ukrasno cveće koje nikada ne vene jer je napravljeno od dragog kamenja. Takođe su sačuvani izuzetno lepi predmeti iz davnih dana kineske umetnosti, među kojima se lepotom ističu bronzane posude za sagorevanje mirisnih štapića stare gotovo 30 vekova.

Ukoliko putujete u Peking, svakako posetite jedan od najvećih hramova posvećenih kineskom filozofu i mudracu Konfuciju, po kome je pravac učenja dobio ime, konfucijanizam. Tvorcu složenog sastava moralnih, socijalnih, političkih i religioznih misli koji je imao veliki uticaj na kinesku civilizaciju do danas. Najvažniji sveti spisi konfucijanizma su Konfucijeva dela Pet klasika (Knjiga promena, Knjiga pesama, Knjiga povesti, Knjiga obreda i Anali proleća i jeseni). Neki od njih izrezbareni na masivnim natpisnim pločama.

Konfucijevi spisi na kamnim plocama u njegovom hramu

Foto: PRIVATNA ARHIVA

 

Još jedna istorijska ličnost koja se ističe svojim doprinosom je Mao Cedung, poznati kineski političar i vođa komunističke partije Kine koji je zaslužan za njenu pobedu u Kineskom građanskom ratu. Pored toga, Mao Cedung se smatra velikim teoretičarem, vojnim strategom, pesnikom i vizionarom kome je posvećena Memorijalna dvorana, poznatija kao Maov mauzolej, na najpoznatijem trgu Tjenanmen u centru Pekinga. Nakon Maove smrti u izgradnji mauzoleja dobrovoljno je učestvovalo preko 700.000 ljudi iz svih krajeva Kine, nakon čega je položeno balzamovano telo predsednika. Mauzolej, ispred kojeg svakodnevno maršira počasna straža, otvoren je za posetioce od 8 do 12 časova, a ulaz je besplatan.

Muzolej posvecen Mao Cedungu

Foto: PRIVATNA ARHIVA

 

Svakako jedan od nezaobilaznih objekata Kine jeste najveća građevina na svetu koja je uvrštena u sedam svetskih čuda. Znate da je reč o Kineskom zidu. Kineski zid predstavlja monumentalno ostvarenje čija je izgradnja pojedinih delova počela još pre nove ere. Međutim, najveći deo Zida izgrađen je za vreme carevanja dinastije Ming. Ova velelepna građevina proteže se ukupnom dužinom od 8.851 km, visinom od 10 do 16 m, širinom od 8 m, duž stepa srednje Azije i Žutog mora. Njegova funkcija je pre svega bila zaštitnog karaktera kineskog carstva od racija i napada nomadskih evropskih plemena, pa se potom proširila na kontrolnu, jer je Zid omogućavao dobru graničnu kontrolu u smislu nametanja carina za robu koja se transportovala, kao i kontrolu emigracija i imigracija. Danas je Kineski zid pod zaštitom UNESKO-a i potpuno je nezamislivo otići u Kinu, a ne posetiti ga.

Kineski zid u Kini

Foto: PRIVATNA ARHIVA

 

Prijatelj portala