MOST VIŠEGRAD

Foto: WIKIPEDIA

SA ONE STRANE DRINE: RED INFO PORTAL VAS VODI U VIŠEGRAD

Pročitali ste sigurno bar jednom najpoznatije delo našeg nobelovca Ive Andrića Na Drini ćurpija, a jeste li zapravo ikad pomislili da posetite kasabu iz koje su prostekle brojne legende i hodate mostom za koje su vekovima bile vezane brojne ljudske sudbine? Napravite bar virtuelnu turu sa Red Info Portalom.

Višegrad je mali grad na Drini, od Beograda je potrebno nekih 6 sati autobusom, a manje od toga i da se sam grad obiđe, što uključuje kaficu, klopu, fotkanje, kao i obilazak svih znamenitosti. Međutim, preporučujemo da provedete bar jednu noć  ovde i osetite sve njegove čari.  Smeštaj možete naći oko samog mosta, nešto dalje u blizini mosta preko Rzava, ali i u Andrićgradu. Gde god da se odlučite nećete biti previše daleko od centra, jer je sve blizu jedno drugog.  

MOST VIDIKOVAC

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Naravno, najznačajnija tačka grada jeste most Mehmed – paše Sokolovića, Kameni most dugačak 179.5m, širok 6.30m koga čine jedanaest lučnih otvora. Na sredini mosta je proširenje na kojem se sa leve strane nalazi ploča sa arapskim natpisom i podacima o nastanku mosta, a sa desne strane nalazi se terasa, takozvana, sofa. Most je godinama unazad preživljavao poplave, napade i ratove i toliko puta je obnavljan. Danas se nalazi na UNESCO listi svetske baštine i uvršten je u sto najugroženijih spomenika. Zbog dve hidroeleketrane u blizini i visokog nivoa vode, donji deo mosta je u veoma lošem stanju.

MOST KLUPICE

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Šetajući mostom možete videti  sa desne strane natpisa oznaku velike poplave iz 1896. godina, gde je vodostaj bio viši od mosta i potpuno ga preplavio, kao i zanimljive tragove po mostu koji se mogu poistovetiti sa tragovima iz legendi o izgradnji mosta, poput one o Stoji i Ostoji, dece koja su zagrađeni u stub mosta na kome je ostavljen mali otvor kako bi ih majka dojila a tragovi majčinog mleka su ostali nakon njihove smrti, pa se i danas mogu primetiti na mostu.

POPLAVA

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Ovakvi momenti, ali i još mnogo priča koje se vezuju za gradnju mosta i život kasablija oko njega upotpunjuju atmosferu šetnje mostom dok se pogled proteže niz kanjon smaragdnozelene Drine uokviren šumovitim brdima. 

MOST DALJINA

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Drina je dužinom grada nestvarno lepa, a ujutru kada sunce tek izlazi, okolna brda i lukovi na mostu se reflektuju u toj neverovatno smaragdnozelenoj boji.

MOST LUK

Foto: WIKIPEDIA

 

Ništa manje lep pogled na most nije i kada mrak počne da zahvata njegove lukove. Tada se upale svetla koja ga krase i zaista izgleda mistično i monumentalno stojeći tako nad tihom vodom koja noću biva tamna skoro neprimetna dok se na njenoj površini ne čuje po koja ribica ili patkica.

DRINA

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Kanjon Drine se smatra jednim od najlepših u bivšoj Jugoslaviji, tre treba iskoristiti priliku i provozati se lokalnim brodićima, poput Marina Travel, koji će vam za pristojnu cenu ponuditi različite ture plovidbe i oduševiti svojom ljubaznošću, iskustvom, predusetljivošću i profesionalošću.

STARI BROD

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

KUĆICA NA DRINI

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Budući da je Ivo Andrić živeo u Višegradu i ovde završio osnovnu školu, njegov uticaj na grad je veliki. Osim nekoliko njegovih statua, murala i citata na fasadama, ceo grad podseća na njega. Bar je mene, koja prvi put dolazim ovde, sve asociralo na velikog pisca.

NJEGOŠ I ANDRIĆ

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Ovde se nalazi i kuća u kojoj je živeo, ali jedino obeležje je tabla na kojoj piše: „U ovoj kući je detinjstvo proveo nobelovac Ivo Andrić“. Kuća je trenutno u privatnom vlasništvu i opština u saradnji sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa RS, već godinama pokušava da vrati u posed grada i da se, po želji Ive Andrića koristi u kulturne svrhe, ali nažalost, neuspešno. Pored toga većina lokala nosi naziv inspirisana nekim od njegovih dela ili likova, te tako imate kafić Ex ponto, hotel Lotika, Anika, Jelena, poslatičarnica Goja itd, kao i knjižare nazvane po ovom poznatom piscu.

KUĆA

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Na oko 300m od Ćuprije, na mestu gde se Rzav uliva u Drinu, nalazi se Andrićgrad, nastao kao projekat reditelja Emira Kusturice. Andrićgrad ili Kamengrad, sagrađen od kamena i mermera, postoji od 2012. godine. To je ustvari vizija kako je Višegrad mogao izgledati da ga nisu zaobišli renesansa i ostali istorijski periodi. U arhitektonskom pogledu sam grad je mešavina različitih epoha i stilova koji su je smenjivali kroz istoriju ovog područija: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam. Tokom šetnje kroz glavnu ulicu-korzo posetioci će moći da se vrate u prošlost: „ona praktično spaja dva perioda – fragmente renesanse sa otomanskim periodom i Vizantijom. Na ulazu se karavan saraj susreće sa vizantijskim dvorom, a u nastavku će biti ono što je mogla da izgradi Austrija, a nije, kao što i otomanska imperija nije izgradila ono što je trebala da izgradi. Na kraju, prema glavnom trgu, koji je neka vrsta klasicizma, koji je trebao nastati za vreme kraljevine između dva svetska rata, razvijaće se ulica sa delovima renesanse. Ceo kompleks je magičan po svojoj strukturi, te zamišljena koncepcija zaista upotpunjuje periode opisane u Andićevoj knjizi, koji su menjali Višegrad i njene stanovnike, ostavljajući za sobom most koji je odolevao svakom trzaju vremena.

ANDRIĆGRAD

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Zanimljive znamenitosti koje ne treba zaobići su naravno i Spomen učionica Ive Andrića, koja sadrži postavku školske učionice s početka 19. vijeka, kao i Andrićeve fotografija iz Višegrada, i Gradska galerija Višegrada u zgradi Doma kulture, gde se redovno izlažu postavke umjetničkih slika, grafika i skulptura nastalih na Međunarodnom likovnom saborovanju u Višegradu. Bitan detalj je spomenik Mehmed-paši Sokoloviću posađen tako da motri na most iz daljine, dok na njega sa fasade škole gleda Ivo i govori svoju čuvenu rečenicu o propadljivosti života i večitom mostu koji nadživljava svaku epohu. Ove godine dodat još jedan spomenik: braća Sokolović — Mehmed-paša i Makarije, postavljena na ulazu u Andrićgrad. 

SOKOLOVIĆ

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Ako se u nekom trenutku zaželite visina, brda Višegrada su tu da vam pruže nezaboravnu avanturu pri penjanju, a pogotovo pri spuštanju. Preporučujemo da se popnete za početak na vidikovac koji se nalazi sa leve strane reke i odakle se pruža lep pregled na most i uži deo oko njega. A da biste videli širu sliku višegradske kasabe uputite se ka ruskom krstu na brdu sa desne obale reke okdale se pruža neverovatan pogled na ceo grad. Putići za ove dve destinacije su pristojni i možete da se snađete pri kretanju u oba smera, ali da biste došli do kule Kraljevića Marka morate se kretati kozijim putićima koji zapravo zvanično nisu bezbedni, sigurni i preporučljivi za kretanje, ali uz pomoć predusretljivih meštana, ni ona nije neosvojiva.

PANORAMA VIŠEGRADA

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

U Višegradu možete posetiti i Crkvu uspenja presvete Bogorodice iz 1884, manastir Dobrun koji se nalazi na 12km od grada i Muzej posvećen Prvom srpskom Ustanku, a na 5km od Višegrada, nalazi se i Višegradska banja, ako ste i za tu varijantu.

Ni manjeg grada, ni veće istorije! Jedan dan izgleda kao da je dovoljan za njega, ali da biste ga udahnuli punim plućima i prošli kroz nekoliko vekova njegove burne istorije potrebno je da mu posvetite još malo više vremena i verujte da ćete mu se opet vratiti željni te posebne višegradske atmosfere i njene slatke tišine!

Tekst: Kristina Đorđević
Foto: Privatna arhiva/Wikipedia

Prijatelj portala