PRAG

Foto: PIXABAY

RED INFO PORTAL VAS VODI U SRCE EVROPE

Kako se leto završilo, primorski gradovi i poznata letovališta sve manje su popularni za putovanja, te je u periodu zahlađenja idealno posetiti turističke destinacije koje ne izlaze na neko more, ali opet očaravaju svojim znamenitostima, bogatom kulturom i prirodom. Ovog septembra Red Info Portal vas vodi u prestonicu Češke, grad za koji se kaže da se nalazi u samom srcu Evrope, jer je podjednako udaljen od svih njenih granica.

KARLOV MOST

Foto: PIXABAY

 

Ovaj grad može se pohvaliti epitetima zlatni grad” i grad hiljadu tornjeva”, te ukoliko pogledate njegovu panoramu, videćete bezbroj crkava sa njihovim zvonicima i tornjevima, koje Prag čine jednim od najvažnijih arhitektonskih blaga na svetu. Svaka šetnja Pragom je i šetnja kroz istoriju, jer se ovde prepliću odlično očuvane građevine iz perioda gotike, romanike, renesanse i secesije, i stvaraju kontrast sa starim praškim dvorcem. Praški stari grad jedan je od najbolje očuvanih starih gradskih centara u Evropi i u njemu ćete pronaći mnoge uske srednjevekovne uličice koje se otvaraju u prelepe šarmantne trgove. Pored toga što je važan turistički i istorijski centar pod zaštitom UNESCO-a, Prag je i važna politička i ekonomska prestonica Evrope.

CENTAR GRADA

Foto: PIXABAY

 

Mesta koja morate obići u Pragu:

Praški dvorac (Pražský hrad)
U praškoj četvrti Hradčani nalazi se ovaj dvorac čije originalne zidine datiraju još iz doba nastanka grada, oko 900. godine. Praški dvorac bio je rezidencija svim vladarima na tom prostoru i tokom njegove duge istorije promenio je mnoge vladare, kao i mnoge arhitektonske stilove. Unutar njega nalaze se i druge gradske znamenitosti, kao što je katedrala svetog Vida. Dok koračate najvećim zamkovnim kompleksom na svetu, opčinjava vas kompilacija svih mogućih stilova koja se sjatila u jednu ovakvu građevinu.

Prosto je nemoguće obići sve što ovaj dvor nudi samo jednom posetom ovog bajkovitog grada, a pogotovo ne u režiji sa turističkim vodičom agencije sa kojom ste krenuli, ako ste ipli tako, jer oni ne vode kroz ceo kompleks, pa ukoliko želi te podrobnije da razgledate morate se odvojiti i platiti ulaz za razledanje celokupnog kompleksa. Izvan kompleksa, sa druge strane zlatne kapije, nalazi se nestavrni pogled na panormau grada. Tu je uglavnom velika gužva, jer svi trusti žele da uhvate najbolju moguću fotografiju pa samim tim možete videti izvođenje različitih akrobacija sa zidin akompleksa baš u te svrhe.

HRADČANI

Foto: WIKIPEDIA

 

Karlov most (Karlův Most)
Jedan od najpoznatijih starih mostova u Evropi izgrađen je 1357. godine i nosi ime po Karlu IV, vladaru u čije doba je Prag cvetao. Na njemu se nalaze 32 statue ličnosti važnih za grad, među kojima je Jovan Nepomuk, češki svetac. Zanimljivo je da su graditelji mosta prvi kamen postavili 9. jula u 5:31 jer se verovalo da ovaj set brojeva (135797531) daje konstrukciji snagu i izdržljivost. Sa obe strane mosta nalaze se kule u koje možete ući ( ulaz se plaća) i sa vrha kula imati prilike da uhvatite odličan pogled na most i ostatak grada.

KARLOV MOST 1

Foto: PIXABAY

 

Stari gradski trg i astronomski sat
Stari gradski trg je savršeno mesto za početak istraživanja grada, jer se u njegovoj blizini nalazi Klementinum, skup istorijskih zgrada iz različitih stilskih perioda, i jevrejska četvrt Jozefov, puna starih sinagoga i crkava. Na samom trgu nalazi se fantastični astronomski sat iz 15. veka, na kom se svaki sat pojavljuju 12 apostola i druge figure. Stari gradski trg ima mnogo toga da ponudi, da prosto ne znate u kom pravcu da gledate: tu su šarene kućice koje kao da vam se osmehuju, spektakularna gotička crkva Gospe, neobične okolne građevine poput Astronomskiog sata.

TRG

Foto: PIXABAY

 

Ovaj sat pokazuje relativne položaje Sunca, Meseca, zodijačku konstelaciju i pojedine glavne planete. Za svaki sat postoji po jedna statua Dvanaest apostola, a svih 12 se prikazuju kada sat otkuca 12h. Moram priznati da sat izgleda monumentalno, ali čekati 12h da biste videli to čuveno okretanje apostola baš i nije vredno gužve, te ako se zadesite baš tu u podne zastanite, ali nema potrebe da čekate u gomili turista zarad ove atrakcije.

ASTRONOMSKI SAT

Foto: WIKIPEDIA

 

Muhin i Kafkin muzej
Ako ste ljubitelju umetnosti, a bogami iako niste, morate posetiti ova dva fanstatična muzeja i odati počast ovim neverovatnim nekadašnjim žiteljima Praga. Muhin muzej je pre sveg agalerija njegovih slika, čitavog stvaralaštva gde se potpuno prelazi njegov razvojni put upoznajući vas i sa autentičnim ambijentom stvaranja, dok je Kafkin muzej u biti više muzej posvećen kako njegovom stvaralaštvu tako i njegovom životnom putu koji ujedno daje i istorijsku sliku Praga i položaja Jevreja u periodu vladavine Autrougarske monarhije.

KAFKA I MUHA

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Zoološki vrt
Ukoliko do sada niste bili u nekom većim evropskim centrima, poput Berlina, Beča ili slično i tamo posetili njihov Zoološki vrt, morate onda posetiti ovaj u Pragu kako biste uvideli bitne karaktestike jednog fanstastičnog raja za životinje van svog prirodnog staništa. Prvo što ćete primetiti jeste da se Zoo ne nalazi u gradu, kao kod nas, već i te kako van gradskih okvira, te je do njega moguće doći samo posebnim autobusom do koga možete doći metroom. Metro u Pragu je zaista fantastična vrsta transporta, izuzetno je brz, tačan i uredan, te je za ove destinacije prilikom razgledanja idealan.

Kada se nađete u vrtu nećete moći da verujete koliko je taj kompleks veliki i šta sve zapravo postoji u njemu što od životinjskih vrsta, od kojih neke sigurno niste videli kod nas, npr. crvena panda i razne vrste gmizavaca i riba, tako i od biljnih vrsta koje u sklopu veštačkih jezerceta prave prijatnu oazu samim životinjama i posetiocima, ali i od različitih instalacija koje obećavaju komfor tokom obilaska. Tako ćete moći u blizini ulaza  da vidite mini žičaru koja vas može prebaciti sa donjeg dela na gornji deo, jer se kompleks kako se šetate u krug i razlegate diže na uzvišenje i pravi koncetrični raspored životinjskih staništa.

Ono što ćete sigurno primetiti jeste koliko su ,,kavezi’’ zapravo urađeni tako da što više podsećaju na njihova prirodna staništa, a možda čak i bolje,a ono što je mene, možda banalno ali i te kako pažljivo osmišljeno, oduševilo jesu toaleti i prodavnice koji su uklopljeni u eksterijer kamuflažom od trske. Kompleks je, dakle, zasta veliki, te ukoliko imate želju da ga posetite preporučujem da odvojite oko 5 sati z lagano razgledanje i ne zaboravite udobnu obuću, jer će noge  početi sigurno da vas bole.

Kampa park
Nalazi se na ostrvu Kampa na Maloj strani,a ispod Karlovog mosta. Kamp je idealan za šetnjicu sa pogledom na Vltavu u hladu raskošnih drveća. U parku se često organizuju različite manifestacije, te ćete sigurno čuti neku muzikicu koja se čuje iz glavnog dela parka. U njemu takođe imate jedan muzej i impozantne statue koje  su mnoge ostavile u čudu.  

ZOO

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Druge znamenitosti
Preporučujemo da obiđete još i Jevresjku čertvrt i upoznate se sa prelepom arhitekturom zgrada koje se izdižu sa obe njene strane ulicemeđu kojima se ističu naravno sinagoge, a pre svega španska, zbog specifičnosti gradnje i stilizacije šara. U blizini nje je i jedna interesatna statua posvećena Kafki, a nešto dalje i interesantna tvorevina Kafkine glave u pokretu. U bliskom centru su još neke znamenitosti poput Kuće koja pleše, a nešto dalje, kod Kafkinog muzeja i dve interesante figure koje se pomeraju dok vrše nuždu u bazenčić koji u obliku Češke, ali to nije sve, one zapravo tako ispisuju citate i poruke poznatih Čeha.

KAFKA I SINAGOGA

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

I? Je l ste već kupili kartu za Prag? Ako niste, nemojte dugo čekati, ovaj magični grad je aposlutno vredan posete.

Tekst: Kristina Đorđević
Foto: Pixabay/Privatna arhiva/Wikipedia

Prijatelj portala